Et ole kirjautuneena.
Sivut: 1
Juttu luettavissa vielä
http://personal.inet.fi/business/monste ... tinam1.jpg
http://personal.inet.fi/business/monste ... tinam2.jpg
Ongelmina kummasta lajista kirjoitettaessa tahansa on oikeastaan se että yleensä nuo airsoft/paintball vertaukset tulevat toimittajan kynästä, eikä haastateltavan suusta. Toki metsäpeinttiä ja airsoftia voikin jo hieman vertailla, kun loppupeleissä idea on hyvin pitkälle sama mutka vain muuttuu. Homma on vaan siitä ikävä että yleensä artikkelia kirjoittava toimittaja ei lajeista mitään tiedä ja kun airsoftaajat eivät osaa paintista yleisesti kertoa (ja toisinpäin) tulee juttuihin sitten mitä tahansa.
mitäs metsänomistajat tykkää niistä softaus kuulista ku ovat muovia eivätkä maadu? onko joka pelin jälkeen sit armoton kuulankeräys käynnissä?
Osa kuulista on nykyään luontoonhajoavaa sorttia. Nuo tuollaiset kuulat joko hajoavat kokonaan, tai sitten kuulan materiaalia koossapitävä matriisiaine hajoaa jolloin kuula muuttuu ikäänkuin tomuksi. Kuulia ei voi kerätä tai uudelleenkäyttää, sillä likainen kuula aiheuttaa helposti syöttöhäiriön joka voi helposti hajoittaa mekaanisesti toimivan sähköaseen koneiston.
Lisäksi tuo airsoft-kuula on käytännössä niin pieni että muovistakin valmistetut kuulat häviävät luontoon varsin kivasti. Toki ne eivät sinne maadu, mutta ovat ainakin poissa silmistä. Yhdistykset ja pelinjärjestäjät suosittelevat nykyisin noita luontoonhäviäviä versioita ja niiden käyttö onkin yleistynyt viime vuosien aikana reippaasti.
Vakavasti otettavissa peleissä käytettävien airsoft-aseiden lähtöenergiat vaihtelevat noin 0.6-3 joulen välillä. Kuten ylläkin jo teorisoitiin muovikuula hidastuu varsin nopeasti, joskin viritystasojen mukaan käytettävät eri kuulapainot tekevät tuosta hidastumisesta hieman eri tasoista. (raskas kuula ei hidastu niin nopeasti kuin kevyt). Koska kuula on varsin pieni sen läpäisyominaisuudet muuttuvat viritystason noustessa varsin nopeasti, jolloin yleisesti "tarkkuuskivääreissä" käytetty 0.43 gramman (painava) graffittikuula tarjoaa jo sen verran läpäisyominaisuuksia että tehokkaasta noin kolmen joulen aseesta ammuttuna kuula uppoaa pehmeään suojaamattomaan kudokseen vierestä ammuttuna. Tästä syystä tällaisille aseille on määritelty turvaetäisyydet joiden sisäpuolella asetta ei saa käyttää. Normaali peleissä käytetty virittämätön akkutoiminen ase mahdollistaa noin 35-40 metrin suhteellisen tarkan kantaman (tällä osuu helposti yläruumiin kokoiseen kohteeseen). Lähtöenergia on tällöin noin 0.7 joulea. Viritetty sähköase nostaa (peli) tarkan kantaman noin 45-50 metriin jolloin energia on noin 1.44 joulea (ns. m120 viritys). Kuulana näissä käytetään yleensä 0.25 grammaista muovipalleroa. Käytännössä kaikki modernit aseet on varustettu hop-up:lla joka antaa kuulalle takakierteen jonka aiheuttama noste tekee kuulan lennosta suoran. Kun kuula sitten saavuttaa tietyn etäisyyden/vauhdin se tippuu hyvin nopeasti maahan. Kuulat eivät siis lennä parabeliradalla.
Pelit pyörivät mentaliteetiltaan metsäpaintin ja killerlarppauksen välimaastossa. Yleensä viikonloppupelien ollessa vertailukohdaltaan aika lähellä metsäpainttia. Eli siis mennään kavereiden kanssa pitämään hauskaa ilman sen suurempia fiilistelyitä. Tosiaalta varsinkin kesäisin järjestetään ns. skenaariopelejä jotka vetävät taustajuoneltaan usein tuonne larppauksen suuntaan, tosin painopiste on tuolla toisten ampumisen saralla. Varsinaista kilpailutoimintaa airsofteilla harvemmin järjestetään. Silloin tällöin näkyy SRA/practical ammunnasta vaikutteita ottavia ATAK-kisoja joissa kilpailija käy läpi pahvitauluja sisältäviä ratoja (stageja) jotka tuomaroidaan nopeuden, osumien ja muiden rastitehtävien mukaan.
Harrastajat pyrkivät vetämään rajan airsoftaamisen ja pentujen kuulasodan väliin. Airsoft on vastuullinen replika/peliharrastus jota harrastavat nuoret ja nuoret aikuiset. Pelejä säännöstelevät tarkat säännöt ja käyttäytymismallit (vastuullinen aseenkäsittely). Ikävä kyllä airsoftit mielletään liian usein (jopa vanhempien saralla) lasten leluiksi eikä niiden vastuullista käyttämistä ja väärinkäytöstä johtuvia vaaroja ymmärretä.
Sivut: 1