Et ole kirjautuneena.
Sivut: 1
Pohjanmaanlinja (II)
11.-14. heinäkuuta 2002
Paintball -skenaariopeli ja maanpuolustusharjoitus
Sisältö:
- Pohjanmaanlinja
- Skenaario?
- Maasto
- Toiminta
- Ohjelma
- Erikoiselementit
- Maanpuolustuskoulutus
- Koulutussisällöt MPK:n mukaisesti
- Varustus ja huolto
- Osallistuminen
- Järjestäjät
- Paintball
- Lisätietoja
Pohjanmaanlinja
Viime heinäkuussa käytiin Mällinevan suunnalla, Ylivieskan eteläpuolella kolme päivää ja kaksi yötä kestänyt armoton yhteenotto Keltaisten tiedustelukomppanian ja Sinisten sissijoukkueen välillä. Vaikeakulkuisessa maastossa 50 ympäri Suomea koottua vapaaehtoista ratkoi paremmuuttaan sissi-, tiedustelu- ja ampumataidoissaan sekä taktisissa kyvyissä ja yksinkertaisessa rohkeudessa. Olemattomalla unella ja raskaiden sääolosuhteiden kourissa selviydyttiin, mutta fyysisen ja henkisen kestokyvyn äärirajoilla. Tulivoimana käytössä oli värikuula-aseet ja muut varusteet, kuten maastopuvut, leirivälineet ja kenttäradiot saatiin Puolustusvoimilta.
Tänä vuonna 11. - 14. heinäkuuta Mällinevan maastoon kokoontuu 120 vapaaehtoista: paintball -harrastajia, reserviläisiä ja jännityksestä (sekä deluxe -sotaleikeistä) kiinnostuneita. Kyse on yhdistetystä pitkästä paintball -skenaariopelistä ja maanpuolustusharjoituksesta. Maanpuolustuskoulutus ry järjestää skenaariossa käytettäväksi puolustusvoimien kaluston sekä hoitaa ilmoittautumiset, maksu-liikenteen ja vakuutukset. Lisäksi reserviläiset saavat enintään neljä korvaavaa kertausharjoitusvuorokautta. Skenaarion johtamisesta ja kaikista muista järjestelyistä vastaa Ylivieskalainen paintballjoukkue, Corps -paintball.
Skenaario?
Osallistujat jaetaan Siniseen ja Keltaiseen puoleen. Jokaiselle osallistujalle jaetaan maastovarustus sekä värikuula-ase. Puolet organisoidaan ryhmiin ja joukkueisiin, johtajiksi nimetään osallistujista järjestäjien valitsemat henkilöt. Ryhmäkohtaisesti jaetaan leirivarusteet sekä viestivälineet (pääasiassa kenttäradio LV21/7).
Molemmat puolet siirretään maastoon omille aloitusalueilleen. Järjestäjistä kummallakin puolella on \"pelinjohtaja\", joka välittää osallistujista nimetylle ylimmälle johtajalle \"divisioonan\" antamat käskyt. Kummallakin puolella on tietyt päätehtävät sekä lisäksi divisioonasta eli skenaarionjohdosta välitetään erilaisia ohjeita ja erikoistehtäviä. Osallistujia olevat johtajat tekevät saamansa tiedon pohjalta omat taktiset arvionsa ja päätöksensä ja välittävät ne muille osallistujille. Toiminta riippuu osallistujista itsestään.
Siniset ja Keltaiset eivät ilman skenaarion aikana onnistuvaa tiedustelutoimintaa tiedä toistensa toimista mitään (kännyköiden käyttö on kielletty). Divisioona välittää yleistä \"tiedustelutietoa\". Skenaario etenee järjestäjien eli divisioonan ja pelinjohtajien laatiman juonen mukaan. Järjestäjät seuraavat tapahtumia ja vaikuttavat niihin pelinjohtajien antamilla \"tiedoilla\", ohjeilla ja erikoistehtävillä, siten skenaarioon saadaan hallitusti lisää \"sattumia\", \" yllätyksiä\" ja toimintaa.
Maasto
Pelialue käsittää huomattavan kokoisen valtionmaan (Ylivieska 10:1) Ylivieskan ja Sievin välillä. Aluetta riittää syvyyssuunnassa 10 kilometriä ja leveyttäkin on parhaimmillaan kuutisen kilometriä. Mällinevan suunta on olosuhteidensa puolesta mielenkiintoinen ja tarjoaa paljon mahdollisuuksia taktisille kuvioille. Lisäksi alue on riittävän kaukana asutuksesta. Maasto on hyvin vaihtelevaa, joskin korkeusvaihtelua on pohjanmaalaiseen tyyliin niukasti.
Alueen kiinnostavin osa on Mällinevan suonsuojelualue. Iso- ja pikkumällineva ovat suuret ja upottavat avosuot. Niiden keskellä kulkee tiheää puustoa kasvava monta kilometriä pitkä Mällisaari, saaren suojassa kulkee tie. Mällinevaa ympäröi sankka korpialue. Maasto on osin helppokulkuista, osin ei. Puusto ja aluskasvillisuus on sen verran tiheää, että sissitoiminta onnistuu ja erityisesti mutkien kantomatka riittää realistiseen toimintaan.
Toiminta
Skenaario on luonteeltaan sissi- ja tiedustelutoimintaa kuvaava, Keltainen puoli on tiedusteluosasto; Siniset sissejä. Käytännössä jokaisella osallistujalla on jokin erikoistehtävä, kuten johtaja, varajohtaja, viestimies, lääkintämies tai konekiväärimies (puoliautomaattisella värikuula-aseella).
Vaikka alue ei ole järin suuri, on odotettavissa pitkiä tiedustelu- ja partioretkiä, aikaa vievää väijymistä ja haastavia etsintäoperaatioita. Maastossa toimitaan pääasiassa pieninä ryhminä taikka muutaman taistelijan partioina. Kummankin puolen johtajien kannalta haastavinta on lukuisten maastossa olevien osastojen johtaminen ja koordinointi radioteitse ja kartalla. Samaten kenttäradion käyttö ja kartanluku tulee varmasti kaikille osallistujille tutuksi ja taitojen oppimine ratkaisee pitkälle selviytymisen. Skenaarioon osallistuminen ei kuitenkaan vaadi erityisiä ennakkotaitoja, mutta suunnistustaidosta on etua. Alueelle eksyminen ei sinänsä ole vaara muuten kuin vihollisen vuoksi.
Viime vuonna skenaarion kuluessa Pohjanmaanlinjalle muotoutui myös pitkiä asema- ja viivytystaisteluita. Mällinevantien risteyksen taistelut jatkuivat 12 tuntia ja päättyivät yllättäen kun niskanpäällä olleiden Keltaisten tukikohta onnistuttiin tuhoamaan nerokkaalla, uhkarohkealla ja onnekkaalla melkein kymmenen kilometrin koukkauksella, jonka Sinisten varajohtaja teki viimeisen toimintakykyisen ryhmänsä kanssa. Myöhemmin käynnistynyt Keltaisten vastahyökkäys ja Sinisten viivytystaistelu muodostivat myös pitkän ja tapahtumarikkaan taistelun.
Ohjelma
Skenaario alkaa kahdessa osassa: torstaina 11.7. kello 13.30 ja perjantaina 12.7. kello 18. Skenaario päättyy sunnuntaina 14.7. viimeistään kello 18. Ilmoittautuminen sekä skenaarion päätös tapahtuu Ylivieskan keskustassa, mistä on kuljetukset maastoon ja takaisin järjestäjien toimesta.
Torstaina skenaario käynnistyy johtajille sekä vaativasta tiedustelutoiminnasta kiinnostuneille \"erikoisjoukoille\", jotka muodostavat \"kärkiosastot\". Päivän aikana johtajat ja erikoisjoukot saavat tarvittavan koulutuksen kaluston käytöstä ja skenaariosta yleisesti, jotta he ovat valmiina ottamaan pääjoukot vastaan perjantai-iltana. Torstai-illan aikana kärkiosastot siirtyvät maastoon ja käynnistävät tukikohtien perustamiseen ja taistelutoiminnan aloittamiseen tähtäävät valmistelut ja tiedustelun.
Kun osapuolten johtajat joukkoineen ovat saaneet alustavat komentopaikkansa perustettua käynnistyy skenaario ja \"tilanne on päällä\" sen jälkeen jatkuvasti sunnuntaipäivään asti. Ensimmäisenä tehtävänä kärkiosastoilla on perustaa turvallinen tukikohta ja käynnistää vihollisen toiminnan selvittämiseen tähtäävä tiedustelutoiminta. Samalla oma vastatiedustelutoiminta ja salassa pysyminen on kaikkein tärkeintä.
Kärkiosastojen päätavoitteena on selvittää mahdollisimman paljon vihollisen toiminnasta ja olla valmiina tarvittaessa aggressiiviseen toimintaan siihen mennessä, kun pääjoukot saapuvat vahvennuksiksi perjantai-iltana. Kärkiosastot ottavat saapuvat pääjoukot vastaan ilmoittautumispaikalla sekä maastoon kokoontumisalueille siirtymisen jälkeen antavat pääjoukoille tarvittavan täydennyskoulutuksen. Samaan aikaan kärkiosaston tehtävänä on suojata tukikohtaa ja koulutettavia päävoimia sekä jatkaa mahdollisuuksien mukaan tiedustelua.
Kun pääjoukot ovat perjantaiyönä operatiivisessa valmiudessa, alkaa skenaarion mukaisten tehtävien toteuttaminen. Yleisenä tavoitteena kummallakin puolella on vihollisen toiminnan mahdollisimman tarkka tiedustelu ja selvittäminen, maaston varmistus ja alueen täydellinen valvonta sekä vihollisen tuhoaminen samalla varmistaen oman turvallisuuden ja toimintakyvyn säilymisen.
Erikoiselementit
Skenaarion yleisen organisaation muodostaa skenaarionjohto ja kummankin puolen pelinjohtajat. Skenaarionjohto toimii alueen keskiosassa sijaitsevasta johtopaikasta ja siihen kuuluu myös ajoneuvoilla liikkuvat pelinjohtajat, miehistönkuljetusajoneuvot ja tietysti sotkuauto. Skenaarionjohdon tukena on osapuolten tukikohtien ja komentopaikkojen yhteydessä toimivat pelinjohtajat. Skenaarionjohto ja pelinjohtajat vastaavat värikuula-asekaluston huollosta ja lisäkuulien myynnistä sekä skenaarion erikoiselementtien toiminnasta.
Pohjanmaanlinjan erikoiselementtejä ovat kaatumista ja haavoittumista koskevat säännöt, kaatuneista muodostetut täydennykset, lääkintämiehet, joukkosidontapaikat, kuljetukset ja tiesulut sekä vangit.
Osuma
Osuman saanut joko haavoittuu tai kaatuu. Lääkintämiehet voivat evakuoida haavoittuneet ja toimittaa heidät joukkosidontapaikoille tai tukikohtaan, missä aikarajan puitteissa pelinjohtajan ohjeiden mukaan haavoittunut paranee ja voi jatkaa normaalia osallistumista skenaarioon. Kaatuneet ilmoittautuvat skenaarion johtopaikalle, mistä heidät aikanaan lähetetään täydennysryhminä takaisin skenaarioon. Kaatuneet menettävät aikaisemmat tehtävänsä ja voivat joutua eri puolellekin eli palaavat \"uusina\" skenaarioon. Vangit kaatuvat erillisten sääntöjen perusteella vihollisen leirissä ja palaavat siten takaisin skenaarioon.
Viimevuotisen kokemuksen mukaan osallistujille oma elämä muotoutuu realistisen arvokkaaksi, kun jopa kymmenen kilometrin partion jälkeen vihollinen uhkaa ja kaatuminen merkitsisi kuntolenkkiä koko Mällinevan ympäri johtopaikalle. Tämän vuoksi skenaario poikkeaa ratkaisevasti normaalisti pelattavasta paintballista, koska varovaisuus ja tarkkuus on ensisijaista armottoman maalin ruiskuttamisen sijaan. Perääntymiset, irtautumiset ja piileskely ovat tavanomaisimpia liikkeitä, kun vihollinen kohdataan Pohjanmaanlinjalla. Siitä huolimatta myös ankaraa taistelua ja kiivasta sulkutulta on luvassa.
Sinisten ja Keltaisten johtajilla on erillisten sääntöjen mukaan rajoitettu mahdollisuus tilata miehistönkuljetusajoneuvoja skenaarionjohdolta eli divisioonalta tarpeelliseksi katsomiinsa tehtäviin. Samat ajoneuvot saattavat liikkua maastossa myös skenaarionjohdon tehtävissä, kuten toimittamassa täydennyksiä. Singolla varustetuilla partioilla on mahdollisuus pysäyttää ajoneuvot ja tutkia tai tuhota ne. Esimerkiksi, jos Keltaiset tuhoavat Sinisten tehtävällä olevan kuljetusajoneuvon, menettävät Siniset mahdollisuutensa kuljetuksien käyttöön. Skenaarionjohdon tehtävissä olevat ajoneuvot ovat siviililiikennettä ja vain tarkastettavissa.
Ylimääräisenä erikoiselementtinä on roolipeli, jonka mukaan muun muassa ennakkoon halukkaiksi ilmoittautuneille kirjoitetaan erityinen rooli, josta muut osallistujat eivät tiedä.
Maanpuolustuskoulutus
Pohjanmaanlinja ei ole kertausharjoitus. Skenaariossa ei käytetä sotilaiden tunnuksia taikka sotilasarvoja eikä skenaarioon osallistu Puolustusvoimien henkilökuntaa. Sen sijaan Maanpuolustuskoulutus ry:n (MPK) kannalta skenaario on erinomaista sotilaallista lisäkoulutusta. Siksi MPK järjestää Puolustusvoimien varusteita ja kalustoa skenaarion käyttöön ja kirjaa skenaariosta maksimissaan neljä korvaavaa kertausharjoitusvuorokautta niille osallistujille, jotka ovat reservissä.
Skenaarioon osallistujien ei tarvitse olla varusmieskoulutuksen saaneita taikka MPK ry:n jäseniä. Ainoa vaatimus on Suomen kansalaisuus ja 15 vuoden ikä sekä tietysti motivaatio täysipainoiseen toimintaan Pohjanmaanlinjalla. Skenaariota varten osallistujat rekisteröidään väliaikaisesti MPK ry:n tietokantaan, minkä perusteella osallistujat saavat vakuutukset itselleen sekä käytössä oleville varusteille ja kalustolle. Järjestäjät eivät valitettavasti voi hyväksyä osallistujia ilman MPK:n tarjoamaa vakuutusturvaa.
MPK hoitaa Pohjanmaanlinjan maksuliikenteen ja lähettää maksukehotukset ilmoittautuneille. MPK ry:n Ylivieskan paikallisosasto on avustamassa skenaarion järjestelyissä. Maksuliikenne ja rekisteröintiasiat kulkevat MPK ry:n Keski-Pohjanmaan piirin kautta, mistä lisätietoja voi antaa piiripäällikkö Terho Tattari (0400-7466743).
Skenaariossa Siniset ja Keltaiset on käytännössä järjestetty sotilaallisen mallin mukaan. Skenaarion toimivuuden kannalta järjestäjät odottavat myös, että osallistujat ymmärtävät organisaation ja annettujen tehtävien ja ohjeiden noudattamisen merkityksen. Sulkeisia Pohjanmaanlinjalla ei kuitenkaan pidetä ja omia aivoja saa käyttää.
Koulutussisällöt MPK:n mukaisesti
Reserviläisille ja MPK ry:n jäsenille tiedoksi, että skenaariona Pohjanmaanlinja tarjoaa seuraavat maanpuolustuskoulutuskurssi sisällöt:
\"Kurssin käyneen tulee omata yleiskäsite paikallispuolustuksen rakenteesta ja ymmärtää oman toiminnan liittyminen joukkonsa tavoitteisiin, omata sissitoiminnan perusteet sekä hallita perustiedot oleskelusta maasto-olosuhteissa.
- tuntea paikalliseen puolustukseen liittyvä taistelu sissitoiminnan keinona
- hallita maastossa elämisen perusteet
- tiedostaa henkisen paineen ja psyykkisen stressin ja yksinäisyyden ongelmat
- hallita tiedusteluun ja vartioinnin perusteet
- hallita sissi-tst-toiminnan perusteet
* eteneminen ja suojaus liikkeellä oltaessa
* toiminta-alueen hahmotus ja liikkuminen alueella
* majoitteiden teko
* partiointi, jälkien lukeminen, naamiointi, harhauttaminen
- kokoontumispaikkojen ja toimintaverkon käyttö
- radion ja muiden viestivälineiden käyttö
- kenttälääkintä (haavoittuneiden evakuointi).\"
Varustus ja huolto
Pohjanmaanlinjan osallistumismaksuun, 52 euroa, kuuluu skenaariossa käytettävät varusteet, sekä värikuula-ase- ja muu kalusto sekä pakolliset vakuutukset. Skenaario vietetään yhtämittaisesti metsässä maasto-olosuhteissa ja majoitus tapahtuu teltoissa. Säävarausta ei ole.
Puolustusvoimien varustuksesta käytössä on maastopuvut, sadeviitat ynnä muut henkilökohtaiset varusteet. Makuualustat on, mutta makuupussit ja kunnon reppu kannattaa hankkia itse. Ryhmäkohtaisesti tarjolla on leiriytymisvälineet, kuten teltat, vesiastiat sekä ruuan valmistukseen trangiat. Ruoka ei kuulu hintaan, joten sotkuautosta huolimatta, tulee osallistujien varata riittävästi muonaa koko skenaariota varten. Kannattaa muistaa myös varata savukkeita sekä olla ottamatta alkoholia mukaan, koska sen nauttiminen on Pohjanmaanlinjalla kielletty.
Värikuula-aseina on joko pumpputoimiset perusaseet taikka tehtävän mukaan puoliautomaatit. Aseiden lisäksi osallistujille on pakolliset suojamaskit. Aseiden käyttämä kaasua on vapaasti saatavilla lisää pelinjohtajilta. Hintaan kuuluva perustuliannos on 400 kuulaa. Sillä pystyy selviytymään jopa koko skenaarion, mutta lisäkuulaa on pelinjohtajilla myytävänä noin hintaan 8 euroa / 200 kappaletta. Kannattaa varautua hankkimaan lisäkuulaa runsaastikin, koska osuminen kiivaisiin taisteluihin tietää melkoista kuulakulutusta.
Omaa mutkaa käyttäville hinta on 35 euroa. Hintaan sisältyy perustuliannos sekä tarvittava CO2-kaasu, ilmaa ei ole saatavilla ellei asiasta erikseen sovita suurempaa ryhmää varten. Omiakin kuulia voi tietysti käyttää.
Osallistuminen
Pohjanmaanlinjalle ovat kaikki haastavasta sissi- ja tiedustelutoiminta skenaariosta kiinnostuneet tervetulleita. Viimevuonna ikähaarukka oli 15-46 vuotta ja mukana paintball -harrastajia, reserviläisiä, siviilipalvelusmiehiä, koululaisia ja muuten vaan kiinnostuneita. Tämä elämys on varmasti kokemuksen arvoinen, minkä viimevuonna osallistuneet voivat vahvistaa.
Skenaarioon ilmoittaudutaan kaksivaiheisesti:
- Tärkeintä on ilmoittautua järjestäjille, skenaarionjohtajalle ja antaa henkilötietojen lisäksi tiedot omista taidoista ja tehtävätoivomuksista.
- Lisäksi osallistujien tulee rekisteröityä Maanpuolustuskoulutus ry:n kurssijärjestelmään ja ilmoittautua sen kautta virallisesti Pohjanmaanlinjalle. MPK huolehtii osallistumismaksujen laskutuksesta, osallistumisohjeiden lähettämisestä sekä niistä vakuutuksista.
- MPK on netissä osoitteessa http://www.mpkry.fi. Pohjanmaanlinja löytyy kotisivulta vasemmalta valitsemalla alueittain kursseista Keski-Pohjanmaan ja sieltä alaspäin vierittämällä sotilaallisista lisäkoulutuksista Pohjanmaanlinjan.
- Pohjanmaanlinjalle ilmoittauduttaessa ei MPK ry:n jäsenten on rekisteröidyttävä. Valitsemalla käyttöehdoksi tilapäiskäyttäjän, näin tiedot poistuvat järjestelmästä skenaarion jälkeen automaattisesti.
- Pyydettäessä skenaarionjohtaja voi hoitaa rekisteröinnin MPK:n koulutusjärjestelmään.
- MPK lähettää ilmoittautumisvahvistukset ja maksukehotukset kesäkuun aikana.
Ilmoittautuminen järjestäjille:
- Skenaarionjohtajalle Antti Mäelle ilmoittaudutaan sähköpostilla tai kirjeitse: <!-- e --><a href="mailto:antti.maki@helsinki.fi">antti.maki@helsinki.fi</a><!-- e --> / Kristianinkatu 14 A 7, 00170 Helsinki / 0400-803714 / virka-aikaan 09-19124873
- Ilmoittautuessa tulee ilmoittaa seuraavat pakolliset tiedot:
* 1. Nimi
* 2. Henkilötunnus
* 3. Osoite
* 4. Puhelin
* 5. Sähköpostiosoite
* 6. Osallistutko normaalisti (52eur) vai omalla mutkalla (35eur)?
* 7. Osaatko huoltaa mutkia
* 8. Ilmoittaudutko Pohjanmaanlinjalle to 11.7. klo 13.30 vai pe 12.7. kello 18?
* 9. Oletko ilmoittautunut jo MPK:n kautta? (Haluatko, että sinut ilmoitetaan MPK:lle järjestäjien toimesta?)
- Lisäksi tarvitsemme mahdollisia lisätietoja:
* 10. Toivomus tehtävästä skenaariossa (joukkueenjohto, ryhmänjohto, viesti, lääkintä, konekivääri, huolto, esikunta)
* 11. Mahdolliset toiveet samaan ryhmään sijoitettavista
* 12. Sotilasarvo
* 13. Koulutushaara
* 14. Haluatko osallistua roolipeliin skenaariossa ja mitä haluaisit tehdä?
* 15. Erikoistaidot (suunnistus, LV 21/7...)
Ilmoittautumisen takaraja on 30.6.2002, kannattaa kiirehtiä, koska paikat menevät nopeasti. Ennen Pohjanmaanlinjaa kannattaa vielä kysyä peruutuspaikkoja, koska niitä avautui viime vuonnakin viimehetkellä useita.
Järjestäjät
Pohjanmaanlinjan järjestää viimevuotiseen tapaan Ylivieskalainen CORPS Paintball -joukkue. Järjestelyissä mukana on Maanpuolustuskoulutus ry:n Ylivieskan osasto ja Keski-Pohjanmaan piiri sekä tukemassa Ylivieskan kaupunki ja seurakunta.
Skenaarionjohtaja on Antti Mäki (<!-- e --><a href="mailto:antti.maki@helsinki.fi">antti.maki@helsinki.fi</a><!-- e -->), skenaarionvarajohtaja ja vääpeli on Jarkko Ojakangas (<!-- e --><a href="mailto:jarkko.ojakangas@cop.fi">jarkko.ojakangas@cop.fi</a><!-- e -->). Vastaavat pelinjohtajat ovat Sinisillä Markus Latvala (<!-- e --><a href="mailto:markus.latvala@cop.fi">markus.latvala@cop.fi</a><!-- e -->) ja Keltaisilla Juha Kopakkala (<!-- e --><a href="mailto:juha.kopakkala@cop.fi">juha.kopakkala@cop.fi</a><!-- e -->).
Oikeudellisesti Pohjanmaanlinjasta vastuussa on Maanpuolustuskoulutus ry.
Paintball
Värikuulaharrastus eli paintball tulee erottaa Pohjanmaanlinjan kaltaisesta ”sotaskenaariosta”. Paintball’lla on suomessa tuhansia harrastajia ja kyse on kansallisena liigana toimivasta normaalista urheilusta, millä ei ole mitään tekemistä \"sotaleikin\" taikka sotilaallisen toiminnan saatikka maanpuolustuskoulutuksen kanssa.
Luonteensa vuoksi värikuula-aseita voidaan käyttää myös taistelutoimintaa simuloivien skenaarioiden järjestämiseen. Tällöin on tärkeää, että osallistujat ymmärtävät kyseessä olevan potentiaalisesti vaarallisten aseiden ja ovat motivoituneita käyttämään niitä asianmukaisesti ja vastuullisesti.
Lisätietoja
Skenaarionjohtaja Antti Mäki (<!-- e --><a href="mailto:antti.maki@helsinki.fi">antti.maki@helsinki.fi</a><!-- e --> / 0400-803714)
Vastaavapelinjohtaja Markus Latvala (<!-- e --><a href="mailto:markus.latvala@cop.fi">markus.latvala@cop.fi</a><!-- e --> / 044-2871724)
Poissa
Sivut: 1