Et ole kirjautuneena.
Sivut: 1
Kysymystä pukkaa taas. Eli olisko jollain heittää linkkiä tai tiukkaa dataa värikuulan tarkasta keskimääräisestä koostumuksesta. Eli miten gelatiinin, veden, kasvirasvan, värien yms. suhteet menevät. Mielellään virallista tietoa esim. kuulan valmistajalta, jos sellaista nyt kukaan kertoo. Tattis,
Antti
Poissa
Eiköhän tuo koostumus pidä itse kehitellä, sillä parhaimmat kuulamerkit suojaavat kyllä kuoret ja fillit patenteillaan, eikä niistä muutenkaan juuri hiiskuta ulkopuolisille.
---
Jouni Tervonen / RQ / Powerplay
Poissa
Patentithan on julkista tietoa (sitä vaan ei voi käyttää hyödykseen jos ei hommaa lisenssiä [tai odota että patentti umpeutuu]) joten jos noista joistain on patentteja niin eri patenttitoimitojen rekistereistä voi kaivaa.
Todennäköisemmin itse koostumukset on liikesalaisuuksia (eli ei hiiskuta), valmistusmenetelmistä voi olla patentteja.
Mihin tietoa kaipaisit ?
Poissa
Kunta on kiinnostunut vaikuttaisiko maali mahdollisen pelikentän vieressä olevan pohjavesikaivon vedenlaatuun. Maa on hiekkaa ja I-luokan pv-aluetta. Onhan vesiputsareilla rasvanpoisto yms. mutta olis mukava saada vähän laskettua konkreettista kuormitusta. Lienee joka tapauksessa normaalipelitahdilla kohtuullisen pientä.
Antti
Poissa
Vie vähän kuulia terveystarkastuskeskushärdelliin tms mikä onkaan ja ne tutkii ne kuulat siellä. Kaupunki selvitti terveyshaitat meidän kentältä ja eivät löytäneet mitään haittaa aiheuttavaa, silti tosin emme saaneet sillä kentällä jaktaa koska perusteluja tuli, että pikkulapset syö niitä kuulia ja voi tukehtua (huoh).
Mitä patentteihin tulee niin niitäkin on julkisia ja \"salaisia\". Esim. kalliimpien lääkkeiden patentteja ei löydy patenttirekistereistä helpon \"muunneltavuuden\" takia.
---
Jouni Tervonen / RQ / Powerplay
Poissa
http://www.draxxus.com/ - ylävalikosta FAQ:s ja siitä General -> EPA - MSDS (Materials safety data sheet). On siellä hieman "luettavamman" näköinen:
DraXxuS Paintball
6000 Kieran, Ville St-Laurent
Quebec, Canada H4S 2B5
Tel: (514) 337-1779
Fax: (514) 337-2664
MATERIAL SAFETY DATA SHEET
PRODUCT NAME:PAINTBALLS
SECTION 1 - INGREDIENTS
CHEMICAL IDENTITY INGREDIENTS
CAS NO.
POLYETHYLENE GLYCOL
GELATIN
GLYCERIN
SORBITOL SPECIAL
TITANIUM DIOXIDE
FD&C APPROVED COLORANTS 25322-68-3
9000-70-8
66-81-5
50-70-4
13463-67-7
(VARIED)
SECTION 2 - PRODUCT INFORMATION
PRODUCT IDENTIFIER SOFT GEL CAPSULE
PRODUCT USE RECREATIONAL
PRODUCT DECOMPOSITION BIODEGRADABLE (ENVIRONMENTALLY FRIENDLY)
SECTION 3 - PHYSICAL DATA (FILL MATERIAL)
PHYSICAL STATE LIQUID
ODOR AND APPEARANCE NO ODOR DEPENDING ON COLORANT
ODOR THRESHOLD N/A
SPECIFIC GRAVITY 1,200 g/ml
CO-EFFICIENT OF WATER/OIL DISTRIBUTION N/A
VAPOR PRESSURE N/A
BOILING POINT 200°C
FREEZING POINT 4°-9°C
pH 6, -7.5
VAPOR DENSITY (AIR=1) 1
EVAPORATION RATE (BuAc=1) N/A
PERCENT VOLATILE (BY VOLUME) N/A
SECTION 4 - PREPARATION INFORMATION
PREPARED BY TECHNICAL SERVICES
PHONE NUMBER (514) 337-1779
DATE 11-SEPT-98
Waippaus: http://www.cairnspaintball.com/Question … ients.html Tuolla on jotain ympäripyöreätä tekstiä myös.
Poissa
Jokaisella kuulavalmistajalla joka myy kuulia USA markkinoilla tulee olla tuotteelle tuollainen safety datasheet (MSDS = Material Safety Data Sheet). Eli kylla nuo raaka-aineet ovat ihan julkista tietoa.
Poissa
No joo. Mutta kun tuostakaan nyt ei paljoa muuta kuin nimet käy ilmi. Eli lähinnä kai kärjistetysti kiinnostais esim. se, kulkeutuuko meidän kesäisten pelien mukana litra vai sata litraa glyserolia maaperään. Eli mitkä nuo koostumusprosentit suunnilleen ovat. Mutta kai suunnilleen alla olevan mukaisesti:
POLYETHYLENE GLYCOL = merkittävästi
GELATIN = ei merkittävästi
GLYCERIN = merk.
SORBITOL SPECIAL = ei merk.
TITANIUM DIOXIDE = ei merk.
FD&C APPROVED COLORANTS = ei merki.
Ana
Poissa
Joo, ajattelin asian hieman toisin. Samahan tuo on löydä kaikki aineet pötköön, niin eipä siitä selvää ota miten mikäkin on tehnyt ja ainankaan ei pääse valittaa ettei ole ilmoitettu jostain aineesta. Tyhmästä päästä kärsin siis vain minä.
Mutta taas asiaan, kannattaa hiukan myös katsoo sitä väriä kuin \"tiukkaa\" se on, varsinkin jos pelipaikka on vähänkään enemmän ihmisten ilmoilla. Kenttä jossa me pelattiin, niin se ei olisi ollut enää kaunista katseltavaa tämän kesän jälkeen, sillä joissain maaleissa on kohtuu \"pysyvä\" väri.
---
Jouni Tervonen / RQ / Powerplay
Poissa
AT kirjoitti 15.01.2004 klo 21:42:50:
POLYETHYLENE GLYCOL = merkittävästi
GELATIN = ei merkittävästi
GLYCERIN = merk.
SORBITOL SPECIAL = ei merk.
TITANIUM DIOXIDE = ei merk.
FD&C APPROVED COLORANTS = ei merki.
Ladellaan tähän hieman \"itsestäänselvyyksiä\"
Polyetyleeniglykoli & glyseriini toimivat ilmeisesti tuossa liuottimina, eli niiden pitoisuus on joo korkeahko. Pallon läpimitta on noin .68\" = 1,7 cm. Pallon tilavuus on tällöin n. 2,6 cm^3 eli 2,6 ml. Tästä voidaan olettaa n. 2,2 ml olevan noita \"liuottimia\" (mikäli niitä nyt sellaisiksi kehtaa kutsua), eli laatikollisesta palloja (2000 kpl) tulisi 4400 ml = 4,4 litraa noita kyseisiä, mielestäni varsin vaarattomia aineita. Glyseriiniä löytyy mm. monenlaisista kosmetiikkatuotteista ja painoväreistä. Polyetyleeniglykoli ei ole suoranaisesti tuttu, mutta ei se minun korvissani kovin vaaralliselta kuullosta (mikäli kerta on luonnossa hajoava).
Titaanidioksidi on valkoinen pigmentti joka on erittäin yleisesti käytössä mm.maaleissa, ei kovin vaarallinen ja sitä on hyvin pieniä pitoisuuksia.
Sorbitolia on esim. purukumissa, ei vaarallinen.
Gelatiini on liivatetta ja sitä voidaan olettaa pallossa olevan tuon kaavan mukaan (jos oletetaan kuoren olevan vaikkapa 0,2 mm paksu, ihan mutu-heitto) joku 0,18 ml, eli 360 ml (3,6 dl) yhdessä laatikossa. Liivate hajoaa/liukenee luontoon eikä ole vaarallinen.
FD&C approved colorantshan on jotain elintarvikeväriaineita, ja niiden pitoisuus ei voi olla kovin suuri + ollessaan elintarvikevärejä ne eivät voi olla kovin vaarallisia.
Värin ja fillin \"tiukkuus\" riippunee tuon polyetyleeniglykolin keskimääräisestä moolimassasta sekä täytteen pigmenttikonsentraatiosta.
Poissa
Jep, kiitti laskelmista. En minäkään oleta aineiden olevan vaarallisia, vaikka kyllä ne suuremmissa määrin saattavat pienelle vedenpuhdistamolle aiheuttaa ongelmia. Normaalisti niissä on kyllä rasvanpoisto yms., mutta kun luonnollisessa pohjavedessä ei sitä suuremmin ole.
KUITENKIN, vaikka tässä tapauksessa pohjavesikaivo on n. 50 metrin päässä kentästä ja vuosittainen kuulamäärä on noin 30 lootaa (karkeasti 120 l) mömmöjä niin en usko siitä ongelmia tulevan. Kunnassa kuitenkin olivat jo alustavasti miettineet, etteivät tämän takia aluetta meille möisi. Alue on suorakulmainen hiekkakuopan pohja, ala n. 2 ha (100 x 200m). Mutta pitää jatkaa vakuutteluja hyvän asian puolesta. Kiitos vain kaikille vinkeistä...
Antti
Poissa
Luultavasti siin maas on melko hyvät \"suodattimet\" jo itessään, jos se tosissaan on ykkösluokan pohjavesialuetta. Luultavasti esim hienoo hiekkaa, yms hyvää suodatin tavaraa löytynnee useampi metri pelialueen alta? ...
Toi oli sit iha puhtaasti mun oletus , jonka perusteella ei kannata mitää hirveen vakavasti ruveta puolustelemaan, ellei pysty todistamaan tota.
-- --- - ----- - --- --
"And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger, those who attempt to poison and destroy my brothers."
-- --- - ----- - --- --
Markku/Krakatau
-- --- - ----- - --- --
"And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger, those who attempt to poison and destroy my brothers."
-- --- - ----- - --- --
- Markku Meskanen -
Poissa
Ongelmana hiekassa on sen hyvä vedenläpäisevyys. Eli jos ainetta pääsee pohjaveteen, kulkeutuu se nopsaan pumpulle ja edelleen vesiputsarille. Mutta p-vesi on tuossa kuulemma muutaman metrin syvyydellä, joten ei maalin pitäisi olla haitaksi. Ja ainahan toimenpiteisiin voidaan ryhtyä, jos laadunvaihtelua havaitaan. Paikka olis vaan muuten niin hyvä, että olis mukava sinne rakentaa.
Ana
Poissa
pohjavesistä... nimeltä mainitsemattomassa kunnassa oli 15 vuotta ampumarata ( siellä ammuttiin vain haulikolla) pohjavesi alueen päällä... pumppaamoon noin 500m. Nyt se on siirretty vähän kauemmaksi n. 1000m mutta edelleen pohjavesi alueen päällä.. jos verrataan lyijyä ja meidän kuulia kumpihan on vaarallisempi??
make me...bitch!
make me...bitch!
Poissa
Menee ehkä nyt sivuun mutta: Lyijy ei hapettuneessa olotilassa kulkeudu kovinkaan tehokkaasti, eli se pidättyy aika pitkälti ylimpään maa-aines metriin. Nuo vanhemmat ampumaradat on kyllä usein just jonkun harjun tms. syrjässä, vanhan hiekkakuopan kylkeen rakennettuina. Järkeä ei tieten rakennusvaiheessa mukana hirveesti ole ollut, tosin ei ehkä tietoakaan p-vesistä ja haitta-aineista. Mutta maalaisjärjelläkin ajateltuna...
Antti
Poissa
Sivut: 1