Et ole kirjautuneena.
Sivut: 1
Oli tylsää tänään iltapäivällä, joten päädyin kirjoittamaan tämän jutun. Toivottavasti tästä herää keskustelua. En ehkä ole ihan oikea tyyppi tätä arvioimaan, mutta minusta tuntuu, että parina viimekautena Suomen paintballin tila on ollut melkoisen laimeaa. Tässä juttelin muutaman kaverini kanssa aiheesta ja asia jäi askaruttamaan jonkin verran, koska yleisesti ottaen paintball kasvaa Euroopassa aika mukavaa vauhtia, niin määrällisesti kuin laadullisestikkin. Suomi valitettavasti on kyllä jäänyt kehityksestä jälkeen. 2000 luvun alkupuolella meillä oli nimittäin täysi liiga, kaksi divaria ja hyvä määrä joukkueita kävi kokeilemassa siipiään säännöllisesti kansainvälisillä kentillä. Mistä tämä lama sitten nyt johtuu? Mieleeni tuli pohtimisen jälkeen muutamia syitä.
Ensimmäinen selkeästi huomattava asia on se, että joukkueet eivät pelaa enää turnauksia niin paljon kuin aikanaan. Kärkipään joukkueet pelasivat nimittäin yli 10 turnausta vuoteen. Nyt tuntuu että suurin osa joukkueista pelaa noin 5 turnausta maksimissaan per vuosi. Kausi käynistyi aikoinaan aina jonkinlaisella talviliigalla, sitten oli Finnkampen, Liiga/Divari, pari Kaitsun tai Juicen turnausta ja sitten muutama millennium. Näitä turnauksia kierti aktiivisesti kaikki Suomen kärkipään joukkueet. Nyt vaikuttaa turnausaktiivisuus aika hiljaiselta tähän verrattuna. Miksi näin? No tähänkin minulla on muuta syy, jotka ovat tietenkin minun mielipiteitä.
Ensimmäisenä syynä on ns. sukupolven vaihdos. Ennen Suomessa toimi niin sanottu pelaajilta pelaajille meininki. Joukkueet järjestivät turnauksia ja dumasivat ne ilman voiton tavoittelua. Tarkoitus oli päästä pelaamaan. Kilpaa pelaaminen on hauskaa ja aivan eriasia kuin kaveriden kanssa pelailu ja kilpailu pistää kehitystä tapahtumaan. Nyt ainakin tälleen sivusta katsottuna yleisesti ottaen voisin sanoa, että tämä aktiivisuus puuttuu joukkueilta. Suurin syy on mielestäni se, että uusi porukka tulee ns. valmiille pöydälle. Ei tarvitse tehdä mitään. Ainoastaan aloittaa pelaamaan. Joukkueet vaativat ammattituomarointia, hienoja puitteita ja varmasti ei olla kaukana kun aletaan puhumaan palkinnoista. Kaikki tämä on aiheuttanut sen, että turnauksia ei vaan pelata niin paljon. Kukaan ei viitsi järjestää myöskään turnauksia, koska vaatimukset ovat liian isoja ja joukkueita ei tule ikinä tarpeeksi kattaakseen kulut joita nykyjoukkueet vaativat. Sitten on myöskin sitä aivan älytöntä bullshittiä, että ei voida mennä tähän turnaukseen, kun tämä kauppa/kuulafirma ei sponsoroi sitä ja tätä. Tämä on typerin juttu ikinä ja kuulostaa selittelyltä minulle. Voittamalla saa sitä respektiä ja voittaa ei voi jos ei pelaa. Tuntuu myöskin että Suomessa kuvitellaan, että siellä pitäisi olla millennium tai psp taso. Teen nyt ihan selväksi, että näin asia ei ole. Sponsori rahaa ei suomessa ole tarpeeksi mitään tälläistä järjestämään. Myöskin ns. suomen aktiivihenkilöt ovat alkaneet käymään aika vähiin. Vielä muutama vuosi sitten Suomessa oli monia aktiivisia tahoja, jotka pistivät hommia pyörimään, kuvittelematta että asiat tipahtavat valmiina eteen kuin apteekin hyllyltä. Oli Kaitsu ja turun porukka, Egi ja cyclonen/ kojoottien kumppanit, Kuopion porukka, Mikke ja Reiska, Juice, tampere, "aktiivinen SPBL", Lahden porukka ja niin edelleen. Väitän, että suurin osa näistä porukoista ei tavoitellut taloudellista hyötyä vaan halusivat järjestää turnauksia ja tapahtumia, jotta oma joukkue pystyi pelaamaan kilpaa ja painttia saatiin eteenpäin yleisesti. Näistä vanhoista tahoista ei ole kovin montaa jäljellä, koska elämässä yleensä mennään eteenpäin ja muut kuviot vievät enemmän aikaa... Jostain syystä en näe uusia naamoja ilmaantuvan korvaamaan näitä vanhoja puurtajia. Pelaajat näyttävät vaan odottavan, että kaikki ilmestyy itsekseen eteen. Kaiken maailman valittajia ja selän takana paskaa puhuvia tyyppejä tuntuu kuitenkin olevan. Ihan vaan tiedoksi, että paintti tulee kutistumaan nykyisestä vielä enemmän, jos ei muutosta tapahdu. Suomessa ei ole RAHAA kustantaa tänne organisaatioita, jotka pystyisivät tarjoamaan millenium series tason kilpailuja. Tarvitaan aktiivisuutta!!! Kysympähän vaan, että kumpi on tärkeämpää. Hyvä nurmi ja vessat vaan se, että pääsee pelaamaan kilpaa toista joukkuetta vastaan.
Tästä sitten aasinsilta insinöörinä päädynkin seuraavaan juttuun, eli siihen miksi suomalaisten joukkueiden taso on ala-arvoinen verrattuna kansainväliseen kilpailun tasoon. Nykyaikanen seura-paintball harjoittelu on ollut hyvä juttu, mutta myös minun mielestäni sillä on ollut huonojakin vaikutuksia. Niin sanottu paintball harjoittelu on mennyt turhan vakavaksi. Pelaaminen on unohtunut. Viimevuosina kun olen ollut Suomessa käymässä ja myöskin jutellut kavereiden kanssa, niin olen huomannut, että kyllä tekniikka on monella hyvinkin hallussa, mutta pelitaju on porukalla about nollan tietämillä. Miksi näin? Syy on selvä. Joukkueet käyttävät aikansa ja rahansa tekniikan harjoitteluun ja pelit ovat hyvin vähissä. Ei ole rahaa lähtee turnauksiin, kun ne ovat liian kalliita nykyisten vaatimustason takia. Jotkut seurat ovat myöskin niin isoja, että kaikki joukkueesta ei mahdu kisakokoonpanoon, nämä tyypit lopettavat paintin yleensä ensimmäisenä. Myöskin treeneissä tehdään vaan drillejä, koska nykyisillä automaatti mutkilla menee liikaa palloa pelaamiseen??? Minä olen tavannut paljon suomessa pelaajia, jotka eivät ole pelanneet oikeita paintball pelejä kuin muutaman, mutta tekniikka treeneissä on käyty pitkän aikaa... Mitä Hittoa? Kuinka kukaan yleensä jaksaa harjoitella vaan tekniikkaa??? Sehän on hemmetin tylsää. Pelaaminen on hauskaa , turnauksien pelaaminen vielä hauskempaa ja voittaminen kaikkein hauskinta. Kuten sanoin, ei poppaamalla opi pelaamaan ja jos kaikki pelikokemus joka tulee vuodessa on ne 4-5 liiga kierrosta, niin ei ihme ole, että taso on mitä on. Moni sanoo, että pelaaminen on liian kallista. No kyllähän se on kun ampuu 15 palloa sekunnissa full autolla. Laittakaa mutkat treeneissä takaisin semille ja pallo rajoitus, tai mutkat 8 palloa sekunnissa... keinoja on monia ja kustannukset tippuu. Mutta pelata pitää ja kaikista tärkeintä on pelata turnauksia niin paljon kuin mahdollista! Katsokaa kuinka paljon Kojootit kiertivät turnauksia silloin kun pärjäsivät ja samoin cyclone. Ei cyclone treenaamalla aikoinaan sitä pro spottia saanut, vaan sillä, että kävivät pelaamassa hemmetin moisen määrän turnauksia ulkomailla ja suomessa vuosien ajan.
Noniin tulipahan vuodatettua,mutta toivottavasti herättää ajatuksia. Sillä jotakin pitää tapahtua. Minua ainakin harmittaa se missä jamassa Suomen paintti on.
Ps. scenaario tuntuu rullaavan, koska siellä edes pääsee pelaamaan:)
Mikko/ LA Ironmen
Otsikkoon tähän tarkennusta josko ottais huomiota vähän paremmin. By: JeMa -mod
Mikko "Mike-O" Huttunen
Poissa
Mikko ootko sä juonu itses humalaan.
Selvinpäin ei voi tulla noin hyvää tekstiä.
Mä en leiki sun hiekkalaatikolla kun sun isä käy cittarissa ja meijän iskä käy prismassa.
Teen mitä teen jos teen
Trivogan poskisolisti
Poissa
herättelee ajatuksia tällainen.
Kiitos, että otit asian esille.
suhteellisen tuoreena harrastajana olen sitä mieltä, että enemän turnauksia mahtuisi pelikauteen. Pelaamien on se juttu miksi tätä itse teen.
Uskonkin, että jos avoimia olisi enemän niin myös joukkueita löytyisi.
Hetken aikaa seuranneena motivoituneita joukkueita on riittävästi myymään turnaukset loppuun.
Jos ei muuten niin avoimia pelileirejä pitkin kautta.
Poissa
aikas synkkää kuvaa maalaa Mikko itellä ei ole ihan yhtä synkkä näkemys suomen tilanteesta... mutta on toki asiaa myös tuossa
itse pelaan Trivogan riveissä ja ainoa mitä jäin viimekesänä kaipailemaan SM-KULLAN LISÄKSI oli peliteeniä muita joukkueita kun Cyclonee ja oma 1div joukkuetta vastaan (aikas paljon tahkottu)
kerran treenattiin turussa ja kerran tais tammesterin pojat käydä meillä ja rock avitti myös välillä mutta muita joukkueita olis mahtunu myös samoille viikonlopuille sekaan useammin jos olisivat jaksaneet tulla VALMIILLE mestoille pelaileen
oikeestaan kaikki viikonloput meni paintin parissa ei tainnu koko kesänä jäädä yhtään väliä millet, liiga, pelitreenit+muut treenit viikolla, suurtörni ja prooskuuli vei kaikki kesän viikonloput
paljoo enempää ei oikeen vois pelaa ilman laajempaa sponsorointia kun on pakko myös töissä käydä viikolla (kesäisin paljon myös ylitöitä-->(mille rahasto)
oli syksyn tullen vähän takki tyhjä kun liigasta jäi vielä paskaa tassuun eli kolmas sijoitus VAIN VOITTO ON KYLLIN HYVÄ...:twisted:
ei käy kaikille painttaajille päinsä onneksi oma tyttöystävä opiskelee
ja siten oli koko kesän ja viikonloput töissä niin ei oo tullu sanomista kun ei voi tehä mitään muuta
puhumattakaan siitä että ulkomaan turneet maksaa 1000€ kierros
+vuoden ympäri treenipallot
+hallimaksut
+bensat
+irtoturnaukset
=paljon rahaa ja aikaa jota ei kaikilla oo laittaa osalla vaimot ja penskat tarttee oman aikansa
ei myöskään ole helppoa suomessa järjestää turnauksia kun pelipaikat on kiven alla kukaan ei haluu suttupalloilijoita takapihoillen kiroileen ja huutaaan ja ampuun konetuliaseilla
http://www.splatweb.net/www/splatboard/ ... hp?t=22205
tässä omaa näkökantaa vähän menneeseen kesään eli itku pitkästä ilosta ja ens vuonna LISÄÄ...
TURNEETA PUKKAA KAIKKI MESSIIN...:twisted:
http://www.splatweb.net/www/splatboard/ ... hp?t=22331
[img]http://www.planeteclipse.com/Folders/gfxxx/Menu/Header.gif[/img]
Poissa
Hyvää tekstiä Mikko,
Uskoisin että suurin osa tämän palstan esim. lätkän pelaajista on sitä mieltä, että pelkkä tekniikan harjoittelu on tylsää eikä pelkästään tekniikkaa treenaamalla saa kovinkaan paljon irti itse lajista. Itselläni on tuttava kanadassa ja siellä paikalliseen (ehkä koko Kanadan?!) mentaliteettiin jääkiekossa kuuluu junioritasolla se, että treeneissä pelkästään pelataan. Sen jälkeen pelataan ja sen jälkeen voidaan vielä pelata. Ne joilla on varaa pelkkaavat sitten henkilökohtaisen tekniikkatreenaajan, mutta virallisissa harkoissa ainoastaan pelataan. Kun katsoo Kanadan tuloksia jääkiekossa niin tuntuvat ne pärjäävän.
Turnauksista ja niiden järjestämisestä: totta on varmasti, että uusia järjestäjiä / vastuunkantajia pitäis löytää. Se mitä mä oon ite ihmetellyt tässä lyhyehkön harrastusaikani aika on se, että miksi joka asiasta mussutetaan joka asiasta niin paljon? Nurmi oli paska, kenttä oli paska ja tuomarit oli kaikkein paskimpia. Jos pelaajien mussutusta kuuntelee niin millaisia juttuja pitäisi järjestää, että pelaajat olisivat tyytyväisiä. Jokainen voi omalta kohdaltaan miettiä onko tuomassa tuohon kulttuuriin hyvää vai huonoa juttua. En usko että tällainen mentaliteetti ainakaan PUSKEE niitä uusia vastuunkantajia tekemään juttuja.
Oon iloinen siitä, että joku sun tasolta uskaltaa nostaa esiin tämän nopeus, pallonkulutus / rajoitusasian esim treenitasolla. Meinaan vaan, palloasiat tuntuu olevan kuin pyhä lehmä joista mainitsemallakaan sut lynkataan heti. Jotkut ovat sitä mieltä, että 15bps se esim. kisoissa se ehdoton raja ja that's it. Älä puhu siitä ja saat elää.
Loppujen lopuksi se on aivan sama missä pelataan, miten pelataan kunhan pelataan.
-J-
E-Mail: jere|@|malila.fi, GSM:040-7494432, skype:jeremalila, msn: jere|@|malila.fi
---
Approved by Takis! - Etek 3 -> it's just fun to gun, Bright star of Jämsä Paintball
Poissa
en tiedä onko asiallinen.... 2000 luvun alkupuolella ei euron tulovaikuttanut niin paljoon kuin nyt ,en väitä että peintti olisi kallistunut mutta kaikki muu paitsi palkka tulot, raha on se joka minua ainakin jarruttaa jos minulla olisi rahaa kuin paskaa niin pelaisin peinttia joka päivä on se vaan sen verran hauskaa .. :?
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.dreamteam.fi">www.dreamteam.fi</a><!-- w -->
-------------------------------------
commando3 fanclub Member #4
-------------------------------------
Poissa
Itse aloin harrastaan painttia viime kesänä, ihaistuin siihen heti. Kun aloin harrastaan painttia en ollut koskaan edes kuullut kilpapaintista, kokeilin posessa sitä ja voi sitä adrenaliinin määrää... Minusta Suomessa kilpapaintball tarvisi rutkasti enemmän näkyvyyttä, kukaan ei edes tiedä että sellaista on edes olemassa, vaikka esim siellä rapakon takana tämä on nopeiten kasvava extreme urheilulaji. Monet pitävät paintballia pelkkänä aikuisten sotaleikkinä Suomessa. Mielestäni pitäis silloin kun näitä SM-kierroksia järjestetään ilmoitella jollekkin paikalliselle lehdelle/lehdille että jos niitä kiinnostaisi, voisivat tulla tekeen jutun. (kyllä onhan niitä juttuja jo ollutkin), mutta ei kyllä liikaa. Myös jonkunlainen flaiereiden tunkeminen kaupunkille tapahtumasta saattaisi vetää porukkaa katsomaan.
Ilokseni olen ainakin huomattu että Oulun alueella harrastajat ovat lisääntyneet ja kilpapainttiin löytyy myös paljon uusia kasvoja. En voi kyllä mitenkään muuten Mikon kirjoittaamaan tekstiin yhtyä muuta kuin reenamalla ja pelaamallahan sitä voi vain kehittyä. Lajissa kuin lajissa, pätee sääntö että et voi kehittyä jos reenaat/pelaat/kilpailet vain huonompia vastaan joten varmasti pitää paikkansa että SM tason joukkueiden pitäisi varmasti reenat enemmän "keskenään", mutta en uskalla asiaa kommentoida sen enempää koska ei itselläni ole kokemusta mistään SM tason reenaamisesta(toivottavasti tulossa muutos) saati pelaamisesta sitten. Onnekseni näin alkajalle täällä suomessa löytyy paljon kovia pelaajia kenen kanssa reenata/pelata.
Terkkuja myös Azzzmolta.
ps. Hieno teksti Mikko.
Poissa
jos yhtään lohduttaa, niin ollaan kouvolassa herätelty meininkiä, ja yritetään jatkossakin tehdä niin.
ja reball mahdollistaa jo nyt, ja jatkossa vielä enemmän harjoittelua, useammalle kuin ennen.
harjoittelusta olen samaa mieltä, että jos se on kerran kuukaudessa, niin boppi/muu harkkoihin sitä on turha käyttää!
imho paras tiimi luultavimmin syntyy, kun äijät/muijat(joo joo) pelaa kimpassa tarpeeksi kauan.
Poissa
Talvisaikaan pelitreenejä olisi nykyistä selvästi enemmän mahdollista pelata reballeilla myös normaaleissa liikuntahalleissa/-saleissa. Esim. Ylivieskassa Paranoia aikoo järjestää jo toisena talvena treeni- ja pelivuoron kaupungin liikuntatoimen ylläpitämässä liikuntatilassa. Alusta on tenniskenttänä toimiva sisätila, mutta mahdollista treenit on pitää myös normaalissa puulattia-alustaisessa tilassa. Puulattia on ehkä jopa hieman parempi reballeiden keräilymielessä.
Tilaan ei vaadita tällöin kuin hyvä verkotus suojaamaan katsojia. Tarvittavien syndien määrä riippuu treenityypistä, mutta jo muutamalla syndillä voidaan ainakin tekniikkatreeniä vetää tehokkaasti läpi. Sisäpelikengät ovat myös yleensä vaatimus, mutta ei sinänsä ongelma. Pallojen keräilyyn on helppo suunnitella puisia tai metallisia keräyslastoja tai imurityyppisiä systeemeitä, jotka ovat tarpeen varsinkin jos pallojen määrä on rajallinen. Itsellämme käytössä on ollut noin 250 - 500 kuulaa/treenaaja, ja varsinkin tekniikkatreenit vetää sillä määrällä kohtuudella läpi. Useastikin samana päivänä ammuttujen reballeiden ei ole havaittu tekevän juurikaan naarmuja piippuun, ja ainahan on mahdollista käyttää treenipiippuna jotain perushuilua.
Myös pallojen keräilyhäkkejä olemme kokeilleet hyvällä menestyksellä. Niihin riittää yleensä esim. huonekaluputkesta tehty runko ja n. 2-3 pituusmetriä suojaverkkoa. Häkki kerää n. 95 % siihen osuneista kuulista ja sopii tietenkin parhaiten tekniikkatreeneihin joissa maali esim. syndiltä syndille moovauksessa voidaan pitää samana.
Tulevana keväänä on tarkoitus kokeilla myös ainakin 3-man pelejä sisätiloissa. Kuten Mikko ylempänä sanoi, kaikenlainen pelaaminen vie hommaa eteenpäin huomattavasti tehokkaammin kuin pelkkä tekniikkatreeni, ainakin siinä vaiheessa kun tekniikka on kohtuudella hallussa. Tällöin esim. kynnys moovaukseen madaltuu ja yleensä liikkumisen hahmottaminen kehittyy tehokkaasti. Lisäksi esim. 4 tunnin vuorossa ehtii hyvin käymään läpi sekä muutaman tekniikkadrillin ja sen lisäksi useita pelejä. Luonnollisesti tämä tuo myös suuremman motivaation osallistua treeneihin, jos niissä pääsee myös pelaamaan. Suomessa kun pitkä välimatka voi olla syy siihen, että sunnuntaiaamuna jää mieluummin nukkumaan kuin hyppää autoon ja ajaa 150 km treeneihin... Peleissä voidaan käyttää esim. boksilimittiä tai toteuttaa ne muuten siten että muuvaukset ovat pääosassa ja bostaus jää vähemmälle.
Käytännössä nuo liikuntahallit ovat sen verran isoja, että siellä varmaan kohtuudella 5-man pelit saa aikaiseksi. Etuna tällaisille treeneille ja peleille on tietenkin se, että treenaus on edullista ja halleja on jokaisella Suomen paikkakunnalla. Esim. Ylivieskassa alennusta hallivuorosta sai, kun ry liittyi paikallisen nuorisoseurayhteisön jäseneksi (muistaakseni). Hintaa joka sunnuntaiselle vuorolle (4 h) tulee ensi keväänä noin 150 €/kk, joka tietenkin jaetaan treenaajien kesken. Eli hintaan homma ei ainakaan kaatune. Lisäksi tällaisia "walk on"-pelejä olisi mahdollista mainostaa talvella hiljaisena aikana myös uusille hemmoille ilman että treenit siitä juurikaan kärsivät. Faktahan on, että kesällä kiireisimpään aikaan tätä pelaajalta pelaajalle touhua ei kukaan ehdi tekemään. Jos henkilö innostuu reballista, innostuu se maalistakin...
EDIT: Liitto voisi aktivoitua tässä ehkä siinä suhteessa, että tekisimme kirjelmän tms. paperin, jossa asiaa selvitettäisiin ja annettaisiin esim. lisenssin ostaneille pelaajille vakuutus yms. turvaa vahinkojen osalta. Olisi takametsän Hemmonkin helpompi mennä ruinaamaan vuoroa paikallisesta urheilutalon takasalista tällaisen paperin kanssa. Liitteenä voisi olla ohje, miten harjoittelu järjestetään turvallisesti ja mistä välineitä (syndejä, verkkoja) saa ostaa. Lisäksi tietenkin yhteyshenkilö liitossa, joka vastaa kysymyksiin ja tarvittaessa on itse yhteydessä ko. kunnan liikuntaviranomaisiin, jos tarve vaatii.
Poissa
Tilaan ei vaadita tällöin kuin hyvä verkotus suojaamaan katsojia.
Tuollaisista koulutiloista/liikuntasaleista löytyy yllättävän paljon juttuja jotka pidemmän päälle rupeavat kärsimään reball-kuulista. Siis jos niitä ei suojata.
Normaaliin seinäänkin saa hyvää jälkeä aikaan pidemmällä aikavälillä. Puhumattakaan ovista yms. oheismateriaaleista (valot tms.)
Mika Rissanen
KUOPIO KÄÄPIÖARMEIJA - RECBALL RANGERS - KUOPION KISA-VEIKOT
Markku Arvinen FanClub Member #333
[img]http://www.eduskunta.fi/fakta/edustaja/kuvat/786.jpg[/img]
Poissa
Mä painoittaisin juniorityön ja hyvien treenipaikkojen merkitystä. Samalla hyvä treenipaikka on hyvä turnauspaikka.
Junnuja saa lisää järjestämällä näkyvyyttä. Me ollaan järjestetty ilmaisia tai puoli-ilmaisia reball tapahtumia täällä Kuopiossa ja aina niihin löytyy tarpeeksi osallistujia. Kun jotain kärpänen puree, ilmoitellaan hänelle omista treeneistämme ja pyydetään ottamaan joku kaverikin mukaan, jotta samalla alkuun pääsee isompi joukko harrastajia. Junnuista saadaan aktiivisempia ja vähemmän aktiivisia pelaajia. Saadaan enemmän maksajia yhteisiin hankintoihin ja laajempi pelaajamateriaali turnausten kiertämistä ajatellen.
Homman jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että tekniikka- ja pelitreenipaikat ovat kuosissaan. Varsinkin jälkimmäinen vaatii paljon porukkaa, jotta pelitreenien pöyörittäminen olisi yhtään järkevää. No porukkaa saadaan junnutyöllä. Mielestäni treenien järjestäminen tulisi olla niin helppoa kuin mahdollista. Kun paikkana on tila, jossa kenttä on pystyssä (tai ainakin pikaisesti puhallettavissa) koko ajan, menee treenien aloittamiseen ja lopettamiseen vähemmän aikaa. Tällöin treeniajat eivät veny mahdottomiksi ja kynnys treenata useasti viikossa alenee. Toki treeniaikoja voidaan kasvattaa jos porukalta löytyy intoa.
Kaiken tämän järjestäminen vaatii aktiivisuutta. Tekijöitä kaivataan Liittoon ja joukkueisiin. Joskus tuntuu siltä että vongataan uusia tekijöitä, mutta heidän mielipiteensä eivät kuitenkaan ole arvokkaita. Ainakin itsestäni tuntuu välillä siltä, koska olen nähnyt niin paljon kaiken näköistä turnausjärjestelyä tms. Jos virheistä mainitaan tai neuvotaan liikaa, saattaa innostus lakata. Parempi kuitenkin että joku tekee ja yrittää, vaikka homma menisi perseelleen ekalla kerralla.
Mutta mutta, on Mikolla hyvä pointti. Mä painotan näitä asioita, ja Mikko puhuu pelaamisen ja turnausten kiertämisen merkityksestä. Tämä on iso ja tärkeä asia. Pelataan turnauksia niin paljon kuin pystytään koska siitä nautitaan. Henkiläkohtaisesti tuntuu siltä että omat pelinautintovuodet ovat jo takana, mutta haluaisin luoda omalle joukkueelle puitteet lajin harrastamiseen. Painottamiani asioita tarvitsee kehittää ja myös toteuttaa. Tällöin aika ja energia ei mene epäolennaisuuksiin, vaan päästään heti tekemään sitä millä on merkitystä.
_________________
Henri Humala
Old school
Kuopio
Poissa
Suomipeintissä on tehty paljon virheitä 4-5 vuotta sitten ja vasta nyt viimeisten 1-2 vuoden aikana niitä on lähdetty paikkailemaan. Tästä johtuu suomipeintin huono taso ja sille ei oikeastaan mitään voi. Asiat kuitenkin on lähtenyt hyvin edistymään ja hiljaa aletaan taas löytämään oikea suunta siitä mihin päin ja miten asioita kehitetään.
Junioritoiminta ja porukan treenaaminen on vasta viime aikoina lähtenyt aktiivisesti eteenpäin. Tuo mitä Mikko sanoi että enemmän pelejä ja vähemmän tekniikkaa on täysin totta, mutta suurimman osan ajasta tietääkseni aloittelevat joukkueet vain pelaavat.
Se miten tuo turnauspallo-turnauksista vinkuminen on alkanut on käsittääkseni osittain ihan aiheellista. Joitakin vuosia takaperin 'jouduttiin' turnauspallo turnauksissa ampumaan melko suolaista mutta laadultaan huonoa palloa vielä turhan korkean turnausmaksun lisäksi. Näin ollen varsinkin kauempaa tulevat joukkueet eivät ole nähneet turnauksien kiertämistä vaivan arvoiseksi. Onneksi tilanne on hiljaa korjaantumaan päin ja nämäkin turnaukset ovat tulossa takaisin. Toki luonnollisesti haluaisin nähdä myös enemmän korkeammalla turnausmaksulla olevia turnauksia joihin sais tuoda omat pallot mukana, sillä jos silloin pallo on huonoa niin siitä käytännössä ei voi syyttää kuin itseään.
Keskieuroopassa on syntynyt paljon uusia sarjoja joissa ei ole turnauspalloa ja ilmeisesti osallistujiakin niihin riittää ihan eri tavalla kuin FPO turnauksiin.
Myös toinen suuri vaikuttava tekijä on se, että Suomessa halutaan turnaukset vetää läpi nopeasti, mutta samaan aikaan mahdollisimman suurella pelimäärällä. Turnauksissa olisi kiva nähdä myös semit ja finaalit, sillä juuri nuo lisäävät turnauksen jännitystä ja arvoa. Round Rob:lla pelattavassa turnauksessa 4. tuleminen ei ole lähellekään yhtä arvostettua / jännittävää kuin sijoittua 4. pääsemällä eka pari porrasta läpi ja hävittyään pronssiottelun.
Se mikä myös nykyisin harmittaa on se että pelit ovat vain yksipäiväisiä. Ennen oli erilaisia tapahtumia jotka olivat kaksi päiväisiä ja pelejä tuli kohtuu paljon + jengi ei ollut ihan yhtä vittuuntuneita pelipäivän päätteeksi 8)
Tärkeintähän ei ole se, että minkälainen turnaus on, mutta pääasia on että pelataan. Ainut mitä itse oikeasti kaipaan on tasaisia turnauspohjia. Sillä ei ole väliä onko nurmi loppuun kulunut vai jotain muuta, kunhan alusta on tasainen eikä suurempia korkeus eroja ole. Nykyisillä kenttä kokoluokilla kun tahtoo nuo korkeuserot tehdä ison vaikutuksen pelien lopputulokseen (vrt. Mukkula ja Ikaalinen).
Nämä oli taas niitä kuuluisia 'minun mielipiteeni' juttuja, mutta kaipa niistäkin apua on edes joillekin.
Poissa
Henrin viestiin viitaten olisi mielestäni pelkästään hyvä asia, että syntyísikin tällainen aktiivinen taustaorganisaatio, joka loisi puitteita ja verkostoa eri tapahtumille ja asioille ilman, että siinä olisi joko oma joukkue tai bisnes hirveästi pelissä. Tällaisiahan kavereita on jo nyt olemassa myös paintissa, muttei tietenkään niin paljon kuin monissa muissa lajeissa.
Tietenkin tällaisillekin henkilöille olisi hyvä olla jonkin näköinen porkkana jutussa olemassa, ettei tätä ihan pyhällä hengellä heidänkään tarvitsisi tehdä. Vaikka se taitaa siltikin olla se tärkein juttu tuo elinikäinen riippuvuus tavalla tai toisella. Luonnollisesti porkkana voisi olla myös rahallinen esim. turnausjärjestäjän ominaisuudessa.
Poissa
Tuollaisista koulutiloista/liikuntasaleista löytyy yllättävän paljon juttuja jotka pidemmän päälle rupeavat kärsimään reball-kuulista. Siis jos niitä ei suojata.
Normaaliin seinäänkin saa hyvää jälkeä aikaan pidemmällä aikavälillä. Puhumattakaan ovista yms. oheismateriaaleista (valot tms.)
Tämäkin totta mutta ongelmathan on tehty ratkaistaviksi. Viime talvena meiltä ei käsittääkseni hajonnut hallissa mitään. Sama tilannehan on esim. pesäpallossa tai golfissa, jos palloja lyödään sisällä. Ja tuo verkotus olikin meillä kentän ympäri sellaisissa paikoissa, joissa jotain haavoittuvaa oli. Verkko oli kiinni pääosin pysyvästi muualla kuin kulkureiteillä, jolloin sen virittämiseen reenien alussa meni vain 5 min.
Aina roiskuu kun rapataan mutta nuo tilathan on yleisiä liikuntatiloja ja siis tehty sitä varten.
Poissa
Kisoja on suomessa mielestäni vähemmän kuin ennen, Mikko puhuu kyllä monessa kohtaa paljon asiaa.
Vaikka innokkaita puuhamiehiä vielä on, tuntuu heiltä puuttuvan tärkeät työmyyrät selän takaa. Tarvitaan rivi innokkaita vapaaehtoisia uhraamaan vapaa-aikaansa yhteisen hyvän puolesta, että turnaus saataisiin ilman verta ja kyyneleitä.
Talkoo henki on suomessa kuolemassa, sitä tarvittaisiin lajimme piireissä enemmän, näin saisimme niitä mukavia turnauksia.
Suomessa, esimerkiksi vapaaehtoisjärjestöjen harrastajamäärät ovat olleet jo jonkin aikaa laskusuuntaisia (mm. VPK ja SPR toiminta yms.) Ilmankorvausta tai selkeää hyötyä ei viitsittäisi työstää omalla ajalla (tästä oli jossain jokin tutkimuskin)
Juniori toimintaa tarvitaan paintballissa. Tässä olisi lajimme tulevaisuus, minkä varaan emme kuitenkaan voi rakentaa vuosiin juuri mitään. Monessa urheilulajissahan napsahtaa lasten vanhemmille: järjestysmiesvuoroja, lippukassa, kanttiini, ja ties mitä toimitsija tehtäviä isoissa tapahtumissa.
Näitä työläisiä tarvittaisiin myös lajimme piirissä. Talkoo työläisiä näkeekin jo jonkin verran, tosin ovat kai joidenkin parempia puoliskoja ja vanhempia (Vaasassa oli varmasti eniten). Taisi Vaasalaiset yrittää saada jopa paintball leiriä junioreille, en tiedä miten meni.
Tulevaisuudessa, kun en sinne syndille enää jaksa harppoa, aion varmasti osallistua seuratoimintaan ja kehittää sitä. Uskon olevan muitakin, jotka jossain vaiheessa alkavat pyörittää joukkue/seuratoimintaa. Hatun nosto H. Humalalle.
Moniko seura/joukkue etsii lehti-ilmoituksella uusia pelaajia/jäseniä?
moniko on oikeasti aloittanut harrastuksensa luettuaan lajia esittelevän artikkelin?
-> lehtijuttuja tehdään lajista.
Lajin esilletuominen vuokrapelien ohessa, olivat sitten ilmaisia tai ei-> Luulen sen olevan paras (ainut?) kanava.
Kiitos Mikolle jutusta.
Kiitos kaikille, jotka ovat olleet ajoissa paikalla ja mahdollistamassa kisojen järjestämisiä.
P.S. Pelaajat, muistakaa että puuhamiehetkin puutuu, jos eivät saa apua. Tällöin te ette saa pelata.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.trivoga.net">www.trivoga.net</a><!-- w -->
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.progames.fi">www.progames.fi</a><!-- w -->
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.planeteclipse.com">www.planeteclipse.com</a><!-- w -->
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.teamcoitus.fi">www.teamcoitus.fi</a><!-- w -->
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.tehy.fi">www.tehy.fi</a><!-- w -->
Poissa
Henrin viestiin viitaten olisi mielestäni pelkästään hyvä asia, että syntyísikin tällainen aktiivinen taustaorganisaatio, joka loisi puitteita ja verkostoa eri tapahtumille ja asioille ilman, että siinä olisi joko oma joukkue tai bisnes hirveästi pelissä. Tällaisiahan kavereita on jo nyt olemassa myös paintissa, muttei tietenkään niin paljon kuin monissa muissa lajeissa.
Tietenkin tällaisillekin henkilöille olisi hyvä olla jonkin näköinen porkkana jutussa olemassa, ettei tätä ihan pyhällä hengellä heidänkään tarvitsisi tehdä. Vaikka se taitaa siltikin olla se tärkein juttu tuo elinikäinen riippuvuus tavalla tai toisella. Luonnollisesti porkkana voisi olla myös rahallinen esim. turnausjärjestäjän ominaisuudessa.
Mielestäni vapaaehtoisen yhteisen hyvän eteen tehtävässä työssä ei saa olla mitään rahallisia porkkanoita, koska tämä toimintatapa houkuttelee vääränlaisia ihmisiä vaikuttamisen pariin. Jos porkkana kuitenkin olisi olemassa niin tällöin mielestäni porkkana pitäisi ansaita (eli ensin työ sitten porkkana).
Poissa
Joo, lähinnä tarkoitin sitä, ettei jonkinasteisen hyödyn saaminen tapahtumasta saa olla myöskään tabu. Siis ettei suomalainen perikateus iske heti, jos joku pyörittää myös taloudellisesti plussalle jääviä turnauksia tai muita tapahtumia. Henkilökohtaisesti ainakin hyväksyn tämänkin, tosin tietenkin periaatteellisesti erillään liiton toiminnasta.
Uskon, että tällaiset vääränlaiset ihmiset tulevat kyllä muutenkin jos ovat tullakseen. Toisaalta varmasti nykyisinkin turnauksia järjestävät niistä saavat joko suoraan tai välillisesti taloudellista hyötyä, eihän hommassa muuten pidemmän päälle ole mitään houkutusta. Eli tämä keskustelu tästä asiasta lieneekin aika turhaa.
Sinänsä tärkeää olisi varmasti myös määritellä tämä "yhteinen hyvä" suomalaisessa painttiskenessä. Jos olisi tällainen "viisasten neuvosto", jolla olisi myös jotain välillistä valtaa esim. Suomessa järjestettävien sarjojen muotoon tms., olisi siitä varmasti suotavaa maksaa myös jonkin sortin muodollista palkkiota, joka ei tietenkään voi olla kovin korkea. Se, haluaako henkilö tällaista maksua ottaa vastaan on hänen oma asiansa, ja senhän voi aina ohjata johonkin yleishyödylliseen, vaikka suoraan SPBL:n tuomarikoulutukseen tms. (jos sellainen olisi olemassa).
Poissa
Suomipeintissä on tehty paljon virheitä 4-5 vuotta sitten ja vasta nyt viimeisten 1-2 vuoden aikana niitä on lähdetty paikkailemaan. Tästä johtuu suomipeintin huono taso ja sille ei oikeastaan mitään voi. Asiat kuitenkin on lähtenyt hyvin edistymään ja hiljaa aletaan taas löytämään oikea suunta siitä mihin päin ja miten asioita kehitetään.
Isoja sanoja ilman mitään perusteluita, vaikka oma mielipide onkin. Haluaisin kovasti tietää mitä virheitä 4-5 vuotta sitten tehtiin ja miten tilanne on nyt parantunut?
Poissa
Sivut: 1