Et ole kirjautuneena.
Kertokaa "lapaselle" miksi me pelataan vanhalla Layoutilla? Eikö ideana ollut tukea juuri niitä muutamia Milleä kiertäviä joukkueita ja pelata seuraavaksi käytössä olevalla Mille layoutilla. Eli siis tässä tapauksessa Saksan?
Turussa sataa aina... Piikkiössä vielä useammin.
Noi kyllä lähti käsittääkseni yön aikana tuolta standilta(korjatkaa jos olen värässä), joten ei tässä vaiheessa ainakaan kannata ihan alkaa liiga/divari painttaajia suoraan osoittelemaan.
Omasta mielestäni Suomi paintissa on viime vuodet ollut kohtalaisen hyvä ja rehti meininki joka suunnassa. Toki aina silloin tällöin "onnettomuuksia" sattuu, mutta mitä parempi henki Liigassa-divarissa on ja jokainen pitää silmänsä auki niin eiköhän homma kohtuu hyvin Skulaa.
Ja jos joku vielä sitä securityä tarvii niin 115kg olis tarjolla. 80e +alv/tunti + luontaisedut tietenkin. Likaisentyön, ilta- ja yö- lisät tulee tietysti tohon päälle.
Ja terveisiä Puolan Centurion kierrokselta. Pelit ja järjestelyt sujui todella mukavasti ja lämpöä riitti. Voin tässä vaiheessa lämpimästi tältä pohjalta suositella Riikan Centurio osakilpailua: Edulliset osallistumismaksut ja kuulat, loistava "oheis"-tarjonta, tarvittaessa apuja kuljetuksiin ja aseitten viemiseen paikan päälle (mikäli lentää Ryanairilla).
Ellen ihan väärin muista niin kaikissa uuden mallin pöytäkronoissa on toi BPS mittaus. Samaten noissa harmaissa käsikronoissa. Näissä mittaus perustuu ammuttujen laukausten väliseen aikaan. Eli ase ammutaan ramppaamaan ja krono ilmoittaa max roffin (rate of fire). Eli periaatteessa valvonta onnistuu helposti, Kronottamiseen menee pikkuisen enemmän kuulia kuin ennen, mutta täytyyhän kuulafirmojenkin elää....
Ymmärtääkseni noi ääneen perustuvat mittarit ovat varsin kalliita ja joissain määrin epävarmoja.
Omasta mielestäni suurin syy ei ole pullot vaan juuri niiden ohjeiden vastainen täyttöprosessi. Mikään takuu maailmassa ei ole voimassa, jos turvallisuusohjeita ei mitenkään noudateta.
Tärkein eri tahojen toimesta tehtävä homma on noiden täyttölaitteiden virtauksen rajoittaminen. Melkein kaikissa "kunnon täyttölaitteissa" alkaa nykyään olemaan virtauksen rajoitin. Mielestäni suurin ongelma on
A: ns. suoraan pulloon tulevat scuba fillit, joissa ei ole mitään rajoittimia.
B: Huonokuntoiset hanat täyttölaitteissa ja pulloissa.
Molempia olen nähnyt käytettävän varsin paljon Suomessa myös kaupallisessa tarkoituksessa. Ongelma juontaa juurensa rahaan. Kun tuollainen yksinkertainen täyttöadapteri maksaa alle 100e on halvimmatkin kunnon täyttöasemat noin 300e. Ikävä kyllä kyseinen yhtälö saa ihmiset tinkimään turvallisuudesta.
Lisäongelman synnyttää likaiset täyttönipat. Kun noihin kertyy likaa niin rajoitettu virtaus ei jakksa puskea täyttänipan takaiskua auki. Uusi takaisku maksaa pari kymppiä niin sitten on hirveä itku ja poru kun täyttölaite on ihan paska....
Se miksi täyttönippoihin kertyy paskaa juontaa taas rahaan ja ainakin kahteen oleelliseen syyhyn:
A. täyttönipan suojus maksaa noin 2e ja silti se on joillekin liian kallis hankkia
B. osa kompressoreista käy liian vanhoilla suodattimilla kun niiden vaihtaminen maksaa.
Tuure
PS. Itse olen Stakolla pelannut tähän asti ja ajattelin kyllä pelata jatkossakin.
No niin pelikassi olis pakattu ja auton nokka kohta kohti Suomen parasta painttihallia!
Onko huomenna 16.12 treenit ja onko sinne ketään menossa?
Tässä kauppiaan näkökulmasta vieä muutama ohje:
Jos pääätät kuitenkin tilata jotain jenkeistä ja se on ase, paineilmasysteemi tai mikä tahansa vemputin joka tarvii varaosia tai huoltoa niin osta sellainen malli jota myydään vakituisesti myös jossain Suomalaisessa alan liikkeessä. Esim. meille Sissokseen tulee viikottain kyselyitä varaosista mitä ihmeellisimpiin asemalleihin...
Jos hintaa ajattelee niin monet puhuu "isoista" kimppatilauksista jotta saa rahtikulut alas. Täytyy kuitenkin muistaa että monet (ymmärtäääkseni kaikki vakiintuneet) Suomalaiset paintball-firmat ovat valmiita neuvottelemaan hinnoista mikäli aseita ja muita varusteita ostetaan suuremmissa määrin. Pitkäaikaisen toimivan "sponssi"-suhteen luominen johonkin alan yritykseen on erittäin tärkeää, jos haluaa lajia pitkällä tähtäimellä harrastaa. Kuitenkin pitkällä aikavälillä kuulat on se suurin menoerä ja kuuladiilin neuvottelemista helpottaa huomattavasti jos tuo muutakin kauppaa siinä samassa.
Pienenä mainospalana esim. Sissos toimittaa paintball varusteita eri liikkeille ympäri Eurooppaa ja käsittääkseni myös muutamalla muulla Suomalaisella paintball-liikkellä on erilaisia "kontakteja" ympäri maailmaa. Tämän johdosta Suomi-paintti on kaupallisessa mielessä erittäin korkealla tasolla.
Siihen kannattaako tilata jenkeistä vai Suomesta sinänsä en ota kantaa, jokainen tehköön omat ratkaisunsa ja johtopäätöksensä esim. siitä käyttääkö Suomen kärkijoukkueet kimppatilauksia vai yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa....
Mun Tippmann´98 alle asennettu kranaatinnheitin vetää 50 kuulaa 0,1 aekuntiin. Repikää siitä...
Periaatteessa omatekoinen järjestelmä on OK niin kauan kuin kaikki komponentit on hyväksyttyjä ja standardien mukaisia. Ongelma vaan on että kun heebot rakentaa noita systeemejä niin tehdän niistä osista mitä sattuu löytymään.
Toinen ongelma on että mitä korkeempiin paineisiin mennään niin sitä enemmän pienetkin komponentit maksaa. Noita 10 barin osia saa edullisesti jokaisesta putkiliikkeestä, mutta ne ei oikein sovellu paintball aseisiin vaikka kierteet sopisivatkin.
Nimimerkillä bauerilta yksi pikkuinen 300 bar takaiskuventtiili 300e+alv.
Noitten pullojen kyljissä lukee mikä on oikee momentti. Eli suosittelen asiallisen momenttiavaimen hankkimista ja sen pullon kyljen arvojen tutkimista. Mikäli oikeita työkaluja ei löydy eikä saa selvää noista pullon kyljen teksteistä niin kannattaa olla yhteydessä johonkin ammattitaitoisenn techiin tai alan liikkeeseen.
Tuure
itse asiassa 300 ja 200 bar pullojen ero ei ole ihan niin iso kuin monet luulevat.
Itsekin kuvittelin ennen että homma toimii täysin lineaarisesti, mutta itse asiassa noin 225bar paineessa ilman puristumis kuvaaja muuttuu suorasta käyräksi.
Tämän vuoksi ilmeisesti mm sukelluspiireihin on viime vuosina alettu lanseeraamaan uutta 225bar pulloa, jolloin päästään kompressoreissa maksimaaliseen hyötysuhteeseen.
Tää meni nyt vähän hifistelyn puolelle, mutta kun joku minua viisaampi auliisti jakoi tietoaan, niin pitihän sitä tänne päästä eteenpäin levittämään.
Ihan aluksi positiivisena täytyy sanoa että kenttäpohja oli ehkä parhain missä on pieneen hetkeen pelattu.
Verkotuksen osalta homma oli vähän pohjanoteeraus. Omasta mielestäni lauantain aikana ei mitenkään hirveästi tuullut ja silti verkkojen kanssa oli ongelmia. Jos lauantaille olisi osunut vähänkin isompi myräkkä niin verkot olisivat olleet aivan tuulen armoilla ja pelit mahdollisesti jopa jääneet pelaamatta.
Toki parempi verkkojen tuki/enemmän telineitä on aina kustannuskysymys. Ja kustannuksethan loppupeleissä maksavat me pelaajat osallistumismaksuissa. Turvallisuusasiat ovat kuitenkin sellaisia ettei niistä tulisi liikaa tinkiä.
On aivan sama kuinka korkeat verkot ovat niin aina sieltä jokunen kuula tulee yli. Korkeiden (4-6m) verkkojen etu on kuitenkin se että suoria osumia ei verkkojen yli pitäisi tulla. Vaasan kierroksella alkujaossa kuitenkin pikkuisen yli-innokkaat pelaajat, jotka alkoivat alkujaon pikkuisen liian aikaisin ennen kuin piippu oli laskeutunut riittävästi, laskivat sarjaa suoraan verkon yli..... Ja juuri nämä kuulat ovat vaarallisimpia silmille.
Kun keskustelu on yltynyt niin päätin pikkuisen surffailla ja tutkiskella lakitekstejä ja direktiivejä:
Elikkä ongelmana lienee ettei paintballissa käytettävän "kevlar-pullon" nimi virallisesti ole komposiittipullo! Komposiittipulloissa ei ole sisällä sydäntä! Elikkä sekä Stakot että muiden valmistajien valmistamat kuituvahvisteiset pullot kuuluvat kaasupulloihin joiden määräaikaistarkastusväli määritellään käytettävän kaasun mukaan. Paineilmalle tämää tarkastusväli on 10 vuotta. On kuitenkin olemassa asetus, jossa voidaan pulloille määritellä normaalista poikkeava tarkastusväli. Oman käsitykseni mukaan siis ns. Kevar-pulloille 5 vuotta.
Tarkastusvliä arvioitaessa tulee kansallisen lainsäädännön lisäksi nykyään ottaa huomioon EU-asetukset. Näistä nopeasti luettuna olen yhä sitä mieltä että kyseisten pullojen tarkastuväli on siis viisi vuotta!
Oma veikkaukseni on että kun joku on Tukesiin soittanut on puhuessa tapahtunut jonkinasteinen väärinymmärrys. Nämä ns. Kevlar-pullot on sen verran harvinaisia ettei Tukeskaan niiden kanssa hirveän usein asioi.
Oma, täysin henkilökohtainen, kantani on siis yhä että painttikäytössä olevat kuituvahvisteiset pullot tulee tarkastaa viiden vuoden välein!
Tuure
Tässä forumilla käydessä täytyy korjata muutama pikku asia. Tosin myönnän etten ole asioita lakikirjasta tarkastanut muutamman vuoteen mutta kohtalaisen vahvalla pohjalla käsitykseni ovat:
Sillä onko pullo 200 bar tai 300 bar ei ole merkitystä leimausväliin. Metallipulloissa (lue alumiini tai teräs) leimausväli oli ennen 5vuotta ja ns. kuituvahvisteisissa pulloissa 3 vuotta. Kyseinen asetus kuitenkin muuttui muutama vuosi sitten!! Tätä nykyä alumiinipullojen leimausväli on 10 vuotta ja kuituvahvisteisten 5 vuotta!! Eli siis asetus on muuttunut, tämän takia osassa (vanhoissa) pulloissa kyljessä yhä lukee 3 vuoden tarkastusväli. Nämä asetukset koskevat kaikkia yli 0,2 L pulloja. Sitä pienemmillä on osittain poikkeavat omat sääntönsä.
Ns. Stakon pullot eivät ole perinteisiä kuituvahvisteisia pulloja, koska niiden sydän on muovia! Ainoastaan kaula on metallia! Tällaisia pulloja ei uudelleen leimata lainkaan vaan ne ovat "kertakäyttöisiä". Viiden vuoden jälkeen pullot ovat täysin roskaa!
Stakon pulloa täytettäessä on täysin normaalia että kuitujen läpi tulee pieni määrä ilmaa. Tämä johtuu sisälä olevan muovisylinterin puristumisesta kuituja vasten jolloin sydämen ja kuitujen välissä oleva ilma puristuu ulos.
Mikäli pullo "vuotaa yhtenään" tulee pullon äyttö lopettaa ja ottaa yhteyttä pullon myyneeseen liikkeeseen. Tällaisessa tapauksessa todennäköisimmin alumiinikaulan ja muovisydämen liitos on pettänyt. Tällainenkaan pullo ei yleensä aiheuta välitöntä vaaratilannetta, mutta vuotavaa pulloa ei missään tapauksessa tule enää käyttä.
Tällä hetkellä ei ole mitään syytä olettaa että Stakon pullot olisivat yhtään sen vaarallisempia tai turvallisempia kuin muutkaan hyväksytyt, oikein käytetyt paineastiat!
Millessä aikaisemmin 2006 räjähtänyt pullo hajosi regusta. Olen itse nähnyt tarkastusraportin kuvat!
2007 Millessä vuotamaan alkaneet pullot eivät olleet suuri turvallisuusriski, koska ohjeiden mukaisesti niiden käyttö lopetettiin kun vuoto havaittiin.
Viimeisen 10 vuoden aikana olen törmännyt vastaaviin tapauksiin myös perinteisissä kuitupulloissa. Asiasta vaan ei ole kohistu näin paljon. Todennäköisesti jollain tahoilla on omat syynsä kieltää nämä pullot tai asia johtuu tietämättömyydestä.
Tässä vaiheessa haluaisinkin huomauttaa että monet Suomessa käytettävät regut ovat huomattavasti vaarallisempia kuin tarkastuksen läpäisseet pullot. Mm. käytettäessä likaista paineilmaa on mahdollista että regun varolevyjen tiehyeet tukkeutuvat mikä voi aiheuttaa vaaratilanteen!
Esim. kuluvan talven aikana on meille Sissokseen tuotu useita sisältä erittäin likaisia reguja huoltoon! Mitä ilmeisemmin osa pääkaupunkiseudulla käytettävistä kompuroista puskee ulos erittäin likaista paineilmaa, jota käytettäessä on selkeästi kohonnut riski sekä hajoittaa oma aseensa että vaarantaa yleinen turvallisuus.
Toinen iso riskitekijä on ne täyttölaitteet, joiden virtausta ei ole mitenkään rajoitettu! Paineilmapulloa ei tulisi koskaan täyttää liian nopeasti, koska tällöin pullon sisusta kuumenee liikaa! Erityistä varovaisuutta tulee noudatta ns. pulloon suoraan tulevien adapterien kanssa.
Lyhyet turvaohjeet paineilmasäiliöistä:
-Tarkasta säiliö visuaalisesti ennen jokaista täyttökertaa
-Käytä aina suojalaseja täyttäessäsi pulloa
-Käytä kuitupullon päällä aina suojusta pelatessasi
-Mikäli kuitupullon pinta on vahingoittunut lakan läpi kuituun asti tulee pullon käyttö lopettaa
-Täytä pullo hitaasti. Erityisesti aamun ensimmäinen täyttö kannattaa suorittaa rauhallisesti!
-Älä koskaan tee yli 10% ylitäyttöä. Mikäli pullo on viileä ja "puolitäysi" tulee ylitäyttöä välttää kokonaan.
-Tee itsellesi selväksi mikä on psi:n ja bar:in ero!
On kaikinpuolin hyvä että liitto ja kilpailulautakunta kiinnittää tehostetusti huomiota turvallisuuteen ja myös kaikkien pelaajien tulisi aktivoitua jo oman turvallisuutensa vuoksi. On kuitenkin tärkeä ettei asioita ajatella a. pelkällä tunteella, b. taloudellisista tai poliittisista intresseistä johtuen.
Ystävällisin ja toivottavasti ainakin jossain määrin rakentavin terveisin,
Tuure Toivola
Prosessitekniikan insinööri
Sissos-yhtiöt, paintballin tuoteryhmäpäällikkö
Täytyy heti alkuun myöntäää etten ole säännöistä 100% varmuudella selvillä
Oma käsitykseni kumminkin on että 2divarin käytäntö Ionin suhteen on että kaikki muu kuin full-auto on OK.
Niinkuin sanottua 2.Divarin päätarkoitus on pitää hauskaa ja synnyttää uusia pelaajia.
Kaikilla kierroksilla päätösvalta on päätuomarilla ja häntä avustavilla järjestäjillä. Mikäli ongelmia tai epäselvyyksiä on niin kapteenien kokouksessa pystyy aina esittämään kysymyksiä. Ja joskus saa jopa itseään tyydyttävät vastaukset.
Ainakin ekalla kierroksella näytti olevan hyvä meininki!
Ikävä kyllä Suomessakin näkee ties mitä virityksiä!
Ongelman syvin olemus on että viralliset painetestatut osat on 2-10 kertaa kalliimpia kuin epämääräiset nippelit!
Itse olen viime aikoina törmännyt useisiin reguihin Suomessa, joissa ei ole minkäänlaisia merkintöjä paineenkestävyydestä! Nopeasti katsottuna nuo näyttävät jonkin autotallipajan väsäyksiltä.
CF 420 regun voi avata ilman että sitä irroittaa pulosta. Vanhemmat maallit on liimattu ja uudemmissa on kiristysruuvit, jotka pitää löysätä.
Regun sisällä on "mäntä" jossa on kaksi o-rengasta, muistaakseni toinen noista pitää vaihtaa niin vuoto tuohon kyljessä olevaan pikkureikään loppuu.
Tuure
Itse asiassa Suomessa on tapahtunut jo useita onnettomuuksia pullojen kanssa.
Monilla pelaajilla on käsitys että Suomalaiset kauppiaat tyrkyttävät PI pullojaan plekästään ahneuttaan.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana meille Sissokseen on saapunut jopa kolme korvausvaatimusta/tiedustelua kaasupullojen aiheuttamasta tapaturmasta asianosaisen tai vakuutusyhtiön toimesta. Joka kerta kun asiaa on alettu tutkia on rikkoontunut pullo/venttiili ollut jostain pienestä autotallifirmasta tai nettikaupasta ostettu ja sen turvamerkinnät ovat ainakin Suomen lain mukaan olleet puutteelliset.
Onneksi vielä toistiseksi pahemmilta tapaturmilta on vältytty. Pahimmassa tapauksessa mihin itse olen törmännyt sai kaasupullon "kohde" useita tikkeja naamaansa.
En halua tässä väittää etteä PI-pullot ovat ainoita turvallisia, mutta nykypäivänä hintaero alkaa olemaan sen verran pieni että harkitsisin vahvastai laillisen pullon ostoa.
Tuure
Sissos
Itse asiassa Paintti ei välttämättä ole ihan sika kallista niinkuin edellisistäkin viesteistä on saanut lukea. Saatavilla on paljen erilaisia ihan kohtuullisia keskihintaisia aseita kuten ION, Wrath, Tippmann Pro E..
Hyvä esimerkki oli Höyryn hallissa järjestetty 3-man turnaus, jossa todelliset old school pelaajat pelasivat Tippmaneillä, ja saivat jopa tiputuksia..
Joissain tapauksissa uusi keskihintainen ase on paljon parempi vaihtoehto kuin pari vuotta käytetty sika säkissä ostettu huippupyssy.
Paintti aseita voi nykypäivänä verrata oikein hyvin autokauppaan pikkuisen kärjistäen:
perus spyder = fiat
Ion = nissan
DM = mersu
Fiatkin kulkee ihan hyvin! Toisaalta jos pitää valita upouuden Nissanin ja loppuunajetun mersun välillä niin vainta ei välttämättä ole ihan selkeä.
Suomessa 1-2 vuotta käytetyt kisamutkat ovat todella edullisia verrattuna kaytettyjen hintoihin esim. Englanissa tai Saksassa. Toisaalta käytetty on aina käytetty.
Sen sijaan 4-6 vuotta vanhat kisapyssyt ovat osa aivan loppuun ammuttuja ja omasta mielestäni jopa ylihintaisia. Varaosien saatavuus voi olla myös huono.
Tuure
Muuli oli näköjään ehtinyt tänne väliin
Siis kaikille tiedoksi: DOT-pullojen myynti suomessa on laillista, mutta käyttäminen ja täyttäminen ei!!!! Lainsäädännöstä hyvää päivää!
Sinänsä suuria rangaistuksia ei kai lainkaan mukaan noiden täyttämisestä tai käyttämisestä saa. Ongelmaksi asia muodostuu kun jotain sattuu! Mikäli käytät DOT pulloa ja jotain sattuu voidaan katsoa vahinko enemmän tuottamukselliseksi yms. Lisäksi vakuutusyhtiöt tuppaavat eväämään korvaukset tällaisissa tapauksissa.
Kun taasen painttikauppa myy DOT-pullon hyväuskoiselle asiakkaalle ja väittää että se on OK ja laillinen voidaan kysyä syyllistyykö kauppa asiakkaan harhauttamiseen tai jopa petokseen. Joku asianajaja lienee tämän selvittämiseen oikeampi henkilö kuin mina.
Lisäksi kuluttajalla on monia oikeuksia ostaessaan tuotteen SUOMALAISESTA liikkeestä. Joten jos teillä on ongelmia ottakaa ensimmäiseksi yhteys myyjään ja koittakaa selvittää asia.
Tuure
Sissos
Sissoksessa ei ole tänä vuonna muistaakseni edes ollut kevlarisia-dot pulloja, ellei sitten jotain varaston pohjalta muutosta löytyneitä alennus romppeita. Mikäli tuollaisen olet saanut niin kannattaa tulla näyttämään! Kyseessä lienee jonkin asteinen erehdys. Käytettyjä pulloja on myyntitilissä ja niiden leimoista ja laadusta vastaa siis tuotteen omistaja. Sissoksen henkilökunta kyllä pyrkii kertomaan noista leimahommista noissakin tapauksissa!
Osa uusista myymistämme pulloista on sekä DOT että PI-leimattuja, jolloin pullo on laillinen sekä Jenkeissä että Euroopassa.
Tuure Toivola
Sissos
Niinkauan kuin paineilmapulloja on Suomessa ollut on noista leimahommista kiistelty. Itse olen ollut ensimmäisenä Suomessa tuomassa hyväksyttyjä pullomalleja joten uskoisin seuraavien asioiden olevan kohtalaisen hyvää faktaa, mutta voi olla että ulkomuistista muutama pikku lipsahdus tulee:
DOT-leimatut pullot ovat hyväksytty USA:n ASTMN-standardin mukaisesti hyväksyttyjä pulloja. Pulloja ei tämänhetkisen tiedon mukaan KOSKAAN voi järkevällä hinnalla leimata ns. pi/CE standardiin yksinkertaisesti siitä syystä että kuseisille pulloille ei ole tehty standardin mukaista rakennetarkastusta!
HSE-leimatut pullot ovat Englannin oman systeemin mukaisia pulloja ja myöskään näitä ei voi leimata pi-systeemiin.
Euroopan unionin myötä on maakohtaisia standardeja pyritty yhdistämään ja pi-leimat ovat yleiseurooppalaiset. Alumiini ja teräspulloissa leimausväli on 10 vuotta eikä niille ole asetettu maksimi käyttöikää.
Ns. kevlar pulloissa (alumiinisylinteri vahvistettuna hiilikuidulla, kevlarilla tai vastaavalla) leimausväli on 5 vuotta ja käyttöika 15 vuotta. Osassa vanhemmissa pulloissa lukee leimausvälin olevan kolme vuotta, mutta tämä ei siis enää pidä paikkaansa, koska standardi on muuttunut.
Uusinta uutta alalla on ns. "muovipullot". Näissä pulloissa ei ole metallisydäntä vaan ainoastaan pullon kaula on metallia, jolloin painosta on saatu puristettua jälleen 10-15% pois. Ongelmana ainakin vielä on korkea hinta. Näiden pullojen leimausvälistä ei ainakaan minulla ole varmaa tietoa, mutta olettaisin sen olevan kevlarpullojen kaltainen.
Sekä kevlar- että muovipulloilla on kaksi kohtalaisen suurta ongelmaa. Molemmat pullot ovat kohtalaisen hauraita ja herkkiä teräviä iskuja vastaan. Mikäli tällainen pullo saa niin syvän naarmun että lakkakerroksen alla olevat kuidut vahingoittuvat niin tulisi se välittömästi asettaa hylkyyn.
Toinen vielä suurempi ongelma on pullojen lämpeneminen täytettäessä. Ongelmaa korostaa se ettei vaurioita voi havaita ihmissilmällä. Pulloa täytettäessä nopeasti pullon sisälämpötila voi nousta useisiin satoihin asteisiin. Pahimmassa tapauksessa muovipullo voi syttyä sisältä palamaan ja aiheuttaa räjähdyksen (näin kävi esim. Ranskalaisessa palokunnassa viime vuonna). Paintissa pullojen pieni koko tosin vähentää tätä riskiä. Perinteisissä kevlar-pulloissa pullon nopea lämpeneminen ja jälleen jäähtyminen uudestaan ja uudestaan taas voi aiheuttaa sisemmän alumiinisylinterin irtoamisen kuiduista, jolloin jälleen pullon räjähdysvaara kasvaa.
Oikein käytettynä ja täytettynä kaikki leimatut pullot ovat kuitenkin turvallisia. Valitettavasti paintti-piireissä pyöriessäni olen kuitenkin usein huomannut että turvallisuusohjeet on unohdettu tai niistä ei ole koskaan kuultukaan.
Lyhyet ohjeet aloittelijoille ja miksei kokeneemmillekin:
1. Aina pulloa täytettäessä kaytä suojalaseja tai painttimaskia
2. Mikäli täytät kevlarpulloa koita maltaa rajoittaa virtausta ja täytä pullo riittävän hitaasti jolloin kuumeneminen ja paineiskut eivät ole niin suuria.
3. Käytä aina neopreenisukkaa tai vastaavaa suojaamaan kuitupäällysteisiä pulloja.
4. Alä koskaan maalaa kuitupäällysteisiä pulloja uudelleen, koska tällöin naarmujen havainnointi vaikeutuu.
5. Tarkista aina pullosi kunto ja että siitä löytyy joko pi, CE tai "epsilon" leima.
No tulipa taas kirjoiteltua ja esitettyä tärkeä, mutta toivottavasti tiedoista on jollekin iloa 8)
Tuure
Sissos-tuote Oy
Bachelor of Science, Process Technology.
PS. ylläolevat kommentit on kirjoittajan omia mielipiteitä.
Pikkuinen lisä keskusteluun.
Elikkä Tippmmann Pro Am on legendaarinen Tippmannin puoliautomaatti. Asetta josaain vaiheessa muistaakseni -95 päivitettiin jolloin syntyi Pro Lite. 1999 (suurinpiirtein) asetta päivitettiin jälleen jolloin syntyi nykyinen Pro Carbine.
Tänä vuonna Tippmanilta tuli uutuus joka ei vielä ole hirveää julkisuutta saanut, mutta on jo hyväksi todettu. Tippmann´98 Custom Pro, joka on siis päivitetty versio perinteisestä ysikasista eikä Pro Carbinesta. Valitettavasti molemmissa on sana Pro, joka pikkuisen sekoittaa.
Eli uuden Custom Pro:n suurimmat erot verrattuna vanhaan on pikkuisen parempi piippu ja droppi. Lisäksi uutta Custom Prota saa sähköversiona.
Tuure
Sissos
Kyllä Scott vielä paintball maskeja valmistaa. Suurin osa Scottin maskeista on ns. Extream Stalkerin pohjalta toteutettu ja näihin linssejä löytyy monista hyvinvarustetuista paintball-liikkeistä. Ongelmallisempia ovat OTG (on the glasses) ja Bad Ass -mallit, joihin linssejä on hankala saada.
Paljon Scottin perusmaskeja virtaa markkinoille esim. Tippmanin paketeissa. Monet tilaavat edullista Tippmann pakettia esim. USA:laisista nettifirmoista. Varoituksen sanana täytyy sanoa että nämä paketit sisältävät yleensä 9 Oz Chromy Moly pullon, joka on varsin painava ja juuri kyseisen Scottin single maskin.
Vähän lipsahti aiheen ulkopuolelle mutta tulipahn pikkuisen infoa painttikauppiaan näkökulmalla painotettuna.
Tuure Toivola
Sissos
Treeniseuraa Chili Peppersille
Chili Peppers otti yhteyttä ja kysyi olisiko jokin suomalainen 7-man jengi kiinnostunut treenaamaan ensi viikonloppuna 4-5.9.04.
Chili Peppers vaikuttaa Latvian Riikassa mutta he lupasivat tulla pikkubussilla noutamaan Tallinnasta. Mikäli haluaa jäädä yöksi niin ”Sport Hotell” veloittaa ilmeisesti 20e/henki.
Paikanpäältä saa edullista kuulaa tai voi viedä kuulat mukanaan. Kenttänä on suppikenttä ja pohjana aito jalkapallokenttä.
Mikäli joku on kiinnostunut niin yhteyttä mahdollisimman nopeasti allekirjoittaneeseen.
Tuure Toivola
044-515505 3