Paintball on laji joka sopii kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta. Fyysinen voima tai koko eivät ole tärkeitä, vaan paremmuus ratkaistaan taktikoinnilla ja nopealla päättelykyvyllä; kyky tehdä oikeita päätöksiä nopeasti on olennainen menestymisen edellytys, samoin kuin taito työskennellä tiimeissä ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Voit unohtaa päivittäisen stressin hetkeksi ja siirtyä kokonaan toiseen maailmaan, joka ei tunne sosiaalisia tai rajoja eikä arkisia murheita.
Historiaa
Paintball sai alkunsa 1970-luvulla, jolloin kehitettiin ensimmäiset värikuulamerkkaimet. Merkkaimet oli suunniteltu metsureiden ja karjankasvattajien avuksi puiden ja eläimien merkkaamiseen. Maalit eivät olleet vesiliukoisia eikä muutenkaan tarkoitettu harrastekäyttöön.
Paintball ei ollut alusta asti pelkkä harrastus. Ensimmäinen paintball-peli syntyi vuonna 1981, jolloin Hayes Noel ja Charles Gaines ideoivat miten pystyttäisiin mittaamaan kenellä on paras taistelutilanteessa tarvittava hiiviskely- ja paineensietokyky sekä tiukassa paikassa tarvittava kylmähermoisuus. Heidän kaverinsa George Butler näki eräässä maatalouslehdessä Nelspot 007 -merkkaimen mainoksen ja kolmikko päätti heti, että näillä pystytään mittaamaan erilaisten ihmisten selviytymiskykyä.
Ensimmäisen paintball-pelin pelialue oli noin puolen neliökilometrin kokoinen ja peliin osallistui kaksitoista pelaajaa. Pisteitä sai pelaajien merkkaamisesta sekä eripuolille pelialuetta sijoitettujen lippujen kotiuttamisesta. Peliaika oli 24 tuntia.
Ensimmäisen pelin voitti herra nimeltään Ritchie White, joka oli vanha eränkävijä. Häntä ei nähty koko pelin aikana eikä hän ampunut ensimmäistäkään kuulaa vaan keräsi liput välttäen toisia pelaajia. Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että maailman ensimmäinen eliminoitupelaaja oli Ken Barrnett. Onhan se titteli tämäkin.
Lakimiehet neuvoivat pelinkehittäjiä hakemaan patenttia kehittämälleen pelille, mutta he päättivät olla patentoimatta peliä. Lakimiehet pitivät tätä aivan hulluna ideana, mutta kehittäjät pitivät parempana omistaa pienen palan isosta kakusta kuin ison palan pienestä kakusta. Tämä on varmasti yksi syy, miksi paintball on kasvanut näin nopeasti.
Suomen paintball saavutti 80-luvun puolessa välissä, jolloin 12 gramman hiilidioksidikapseleilla toimivia merkkaimia tuotiin Suomeen ulkomailta. Ensimmäinen suomenmestaruus ratkottiin vuonna 1990 Vääksyssä 10-henkisin joukkuein. Turnauksen voitti joukkue nimeltään Splatfighters.
Paintball-varusteet
Paintballin pelaamiseen ei tarvitse käytännössä muita varusteita kuin erityisesti paintballiin suunnitellun suojamaskin, paintball-merkkaimen sekä värikuulia. Pelivaatteiksi käy normaalit ulkoilu- tai urheiluvaatteet.
Maski
Paintball-maski on pelaajan tärkein varuste. Maski suojaa silmät sekä kasvot kuulien osumilta. Vaikka paintball-maskit näyttävät erehdyttävästi tavallisilta laskettelu- tai suojalaseilta niin niitä ne eivät ole eikä pelatessa kannata missään nimessä käyttää muita kuin paintballiin suunniteltuja maskeja.
Maskeja on erimallisia ja eri värisiä. Enemmän pelaavan kannattaa kokeilla muutamia eri maskeja, jotta löytää itselleen sopivan mallin. Huonosti päähän sopiva maski huurtuu nopeammin sekä haittaa muutenkin näkyvyyttä.
Merkkaimet
Nykyisin merkkaimina käytetään joko pumpputoimisia tai puoliautomaattisia merkkaimia. Myös täysautomaattimerkkaimia on olemassa, mutta ne ovat kiellettyjä useimmissa turnauksissa ja liigoissa. Lisäksi on jo markkinoilta pois jääneitä pistooleita, jotka toimivat 12 gramman hiilidioksidikapseleilla. Pumpputoimisissa merkkaimissa jokaisen liipasimen painalluksen jälkeen on suoritettava pumppausliike, jolla ladataan ase. Puoliautomaateissa tätä pumppausliikettä ei tarvita, koska kaasu hoitaa pumppauksen puolestasi ja ampumiseen riittää vain pelkkä liipaisimen vetäminen.
Merkkainten hinta liikkuu reilusta sadasta eurosta aina 2000 euroon asti. Pumput ovat halvimpia merkkaimia ja halvimmat puoliautomaattimerkkaimet maksavat alle 150 euroa. Suomessa myytäviä merkkaimia löydät artikkelista “Suomessa myytävät merkkaimet”.
Merkkaimilla ammutaan 0.68″ (cal .68) kokoisia värikuulia. Kuulien kuori on gelatiinia, eli liivatteena paremmin tunnettua ainetta. Kuulien sisällä on kasvisrasvaa, joka on värjätty elintarvikeväreillä. Maali on vesiliukoista ja täysin vaaratonta, ja lähtee helposti tavallisessa pesussa.
Merkkaimen voimanlähteenä on joko hiilidioksidi (CO2) tai paineilma. Kaasu on noin litran limsapullon kokoisessa alumiinipullossa (koko yleensä 12-20oz (unssia) ja ilmapulloissa 1.1-1.9 litraa). Kaasupullot voidaan täyttää uudelleen, lukuun ottamatta pieniä 12 gramman kaasukapseleita joita käytetään pienimmissä pistooleissa.
Aloittelijoiden kannattaa ostaa merkkaimet käytettynä. Nykyisin esimerkiksi Splatboardilta saa alle puoleen hintaan reilun vuoden vanhoja paintball-merkkaimia, joilla pelaa vielä useamman vuoden.
Vaatetus
Vaatteiksi käyvät mitkä tahansa vapaa-ajan vaatteet (verkkarit, oloasut jne.). Kuulien osumat eivät satu kovasti, jos lähtönopeudet ovat säädetty oikein (300 jalkaa sekunnissa). Värikuulien väri lähtee pesussa pois, mutta vaaleimpiin vaatteisiin saattaa jäädä himmeitä tahroja, joten tummat vaatteet sopivat paremmin.
Kilpapuolella useasti käytetään peliin suunniteltuja paitoja ja housuja, joissa on vahvistettu polvia ja kyynärpäitä. Metsäpeleissä on taas maastopuvut suosittuja. Vaatteiden lisäksi on saatavina erilaisia suojia, kuten polvi ja kyynärsuojat, jotka suojaavat polvien/kyynärpäiden lisäksi käsivarsia ja sääriä. Nämä eivät ole pakollisia eivätkä ne ole osumien vuoksi suojaamassa vaan ne suojaavat syöksyessä ja ryömiessä niveliä.
Miten paintballia pelataan nykyisin?
Paintball-pelaamisen voi jakaa nykyisin karkeasti kahteen eri ryhmään; metsäpelaaminen ja kilpapelaaminen. Molemmissa perusperiaate on sama, eli pelaajat on jaettu joukkueisiin, jotka pelaavat toisiaan vastaan. Pelissä yritetään ampua värikuulilla vastustaja joukkueen pelaajaa ja osuman saatuaan pelaaja joutuu poistumaan pelistä.
Metsäpelit
Metsäpelit on se pelimuoto, minkä kautta moni on tutustunut paintballiin. Tämä pelimuoto soveltuu varsinkin vuokravarusteilla pelattaessa. Pelissä pelaajat on jaettu kahteen tai useampaan joukkueeseen, jotka pelaavat toisiaan vastaan. Yksinkertaisimmillaan pelin tavoitteena on vain tiputtaa kaikki vastustajajoukkueen pelaajat pois pelistä. Tämän lisäksi pelissä voi olla erilaisia tehtäviä kuten eri asemien hallitsemista ja henkilöiden suojaamista, josta saa pisteitä.
Metsäpelit pelataan metsässä tai aukioilla, missä käytetään suojina luonnon muotoja tai erilaisista materiaaleista rakennettuja suojia tai rakennuksia. Pelialueen koko määräytyy pelaajien mukaan. Metsäpelejä pelatessa kannattaa varmistaa, että alueen käyttämiseen on maanomistajan lupa eikä paikalle eksy muita ulkoilijoita.
Säännöt metsäpeleissä vaihtelee tapahtumakohtaisesti. Pääpiirteissään säännöt ovat aina samat eli osallistujilla täytyy olla asiaan kuuluvat suojavarusteet sekä korkeintaan 300 jalkaan sekunnissa säädetyt lähtönopeudet. Merkkaimien määrää ei välttämättä ole rajoitettu. Osumasta pelaaja joutuu siirtymään pois pelistä.
Kilpapaintball
Kilpapaintballissa pelataan joukkue joukkuetta vastaan nurmikentälle pystytetyllä kentällä. Kentän suojat ovat ilmalla täytettyjä Supair-suojia ja kentän molemmista päistä katsottuna suojien asettelu on samanlainen eli kenttäpuoliskot ovat toistensa peilikuvia.
Nykyisin suosituin kilpapaintball-muoto on ns. monieräformaatti. Pelin voittaa joukkue, joka saa ensimmäisenä määrätyn määrän erävoittoja tai kummalla on enemmän erävoittoja peliajan loputtua. Erävoiton saa joukkue, jonka pelaaja koskettaa vastustajan aloituspäätyyn ensimmäisenä. Vastustaja voi myös luovuttaa erän.
Monieräpeleissä on varsinainen peliaika, joka on yleensä kymmenen minuuttia pelattaessa neljään pisteeseen. Lisäksi erien välissä on kahden minuutin tauot, jotka eivät kuluta varsinaista peliaikaa.
Kilpapaintballissa on tarkkaan määritellyt säännöt, joihin kilpailukohtaisesti saattaa tulla pieniä muutoksia. Euroopassa käytetään Millennium Seriesin sääntöjä.
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.