Jenkkien armeijan yksi pahimmista ongelmista maailman kriisipesäkkeissä on tienvarsipommit ja niiden tunnistaminen. Wired-lehden Danger Room -blogi tietää kertoa, että armeijan käyttöön kehitellään tienvarsipommien tunnistamiseen menettelyjä, joissa käytetään hyväksi mm. paintball-merkkaimia. Jo nyt on käytössä aineita, jotka reagoivat vaihtamalla väriä esimerkiksi oranssiksi joutuessaan kosketuksiin tietyn räjähteen kanssa.

Värikuulien avulla tämäkin sotilas voisi tarkistaa mahd. pommin turvallisemmin © expertinfantry

Ongelmana on ollut miten räjähteisiin reagoiva aine saadaan toimitettua turvallisesti pommiksi epäiltyyn kohteeseen. Yhtenä ratkaisuna on ”värikuulien” valmistaminen, joka sisältää näitä aineita ja niiden ampuminen paintball- tai sen tyylisillä merkkaimilla epältyihin pommeihin. Nykyisten paintball-merkkaimien kantomatka ja tarkkuus eivät vielä ole ihan yhdysvaltojen armeijan vaatimaa tasoa, joka tarkoittaa sitä, että 60 cm * 60 cm kokoiseen kohteeseen olisi osuttava 50-100 metrin päästä 90% todennäköisyydellä. Ongelman ratkaisijalle on luvassa 150 tuhatta dollaria.