Tietoa ja uutisia paintball / värikuulapelimaailmasta

Avainsana: säännöt (Page 1 of 2)

Suomen paintball-liitto varmisti peliformaatit

Suomen paintball-liitto on varmistanut kaudella 2016 käytettävät peliformaatit. Kisakentillä tänä kesänä on käytössä WPBO:n M500-formaatti. SM-liigan pelit pelataan kymmenen minuutin peliajalla (Race-To-4). 1. ja 2. divisioonassa pelataan kolmeen pisteeseen (Race-To-3). Peliaika 1. divisioonassa on seitsemän minuuttia ja 2. divisioonassa viisi minuuttia. 3. divisioonassa pelataan kahteen pisteeseen viiden minuutin peliajalla.

Suomen paintball-liitto lupasi ilmoittaa sarjoissa pelaavat joukkueet lähiviikkojen aikana. Kausi käynnistyy 28.-29.5.2016 Vierumäeltä.

Kilpapaintball siirtymässä 500 kuulan limitteihin

Eri turnaussarjat ovat kokeilleet alemmilla sarjatasoilla 500 kuulan rajoitusta per piste. Tämä on siis tarkoittanut sitä, että pelaajalla voi olla 280 kuulaa vetävä loaderi ja kaksi 140 kuulan bulkkia mukanaan. Tämä on johtanut siihen, että kuulan kulutus on laskenut 45-51 prosenttia per turnaus. Sama asia on toistunut myös harjoituksissa ja näin ollen mahdollistanut 30% säästöt joukkueiden koko vuoden budjetissa.

Tietysti tärkeintä on ollut se miten tämä on vaikuttanut peleihin. Varsinkin katsojat ovat pitäneet peleistä, joissa on käytetty kuulalimittiä. Peleihin on tullut enemmän liikettä ja pelaajat ovat voineet tehdä näyttäviä peliliikkeitä ratkaistakseen pelin. Ennen kaikkea pelaajien taidot ovat nousseet entistä suurempaan rooliin.

Myös Millennium Series on tutkinut asiaa ja päättänyt ottaa WPBO 500 -formaatin käyttöön tulevan kauden turnauksissa. Formaattia on testattu useissa eri sarjoissa kauden 2015 aikana ja saatu paljon positiivista palautetta. WPBO 500 -formaatin käyttämistä tulevan kauden turnauksissa on tukenut myös kysely, joka on tehty yli kahdelle sadalle joukkueelle, jotka ovat pelanneet Millennium Seriesissä. Jopa 68 prosenttia viime kaudella CPL:ää pelanneista joukkueista toivotti WPBO 500 -formaatin tervetulleeksi.

Millennium Seriesiä WPBO 500 -formaatin käyttöönotossa seuraa monet kansalliset turnaussarjat kuten Englannin CPPS, Saksan DPL, Puolan PLP, Ruotsin PBSM ja moni muu.

SPBL:n säännöt kaudelle 2015

SPBL on päättänyt muuttaa aiemmin valitsemaansa kantaa liittyen Suomessa pelattaviin sääntöihin. SPBL:n sarjoissa tullaan pelaamaan viimevuotiseen tapaan Millenniumseriesin säännöillä seuraavilla tarkennuksilla:

 • ROF 10,5
 • Ns. Ramping eli ”ramppi”: Sekä Millennium että PSP ramppi ovat sallittuja kaudella 2015 SPBL:n sarjoissa
 • ns. ”laitavalmennus”: Kaikenlaiset merkinantovälineet (pillit, torvet, liput, kyltit, megafonit, huutokartiot jne.) ovat kiellettyjä. Muutoin yleisö saa kannustaa parhaaksi katsomallaan tavalla pelaajia sydänmensä kyllyydestään. Yleisölaidan etäisyyttä kenttään tullaan kasvattamaan edellisvuosista joillakin metreillä.
 • layoutit julkaistaan hyvissä ajoin (3 vko) ennen seuraavaa turnausta tai välittömästi edellisen turnauksen jälkeen.
 • kenttänä toimii kauden 2015 PSP-kenttä (koskien suojia)

Muilta osin noudatetaan Millenniumseriesin sääntöjä (säännöt löydät täältä: http://www.epbf.net/ra_data/files/EPBF_rules_book_v1-03.pdf).

SPBL on selvittänyt PSP-sarjan epäselvää kohtaloa, ja tietolähteidensä mukaan PSP-sarja on poistunut toistaiseksi pysyvästi tämänhetken paintball-sarjojen joukosta. Näin ollen SPBL:n näkemys on, että ns. ”kuolleen”-sarjan säännöillä pelaaminen ei edistä Suomalaisen paintballin eikä Suomalaisten joukkueiden kehitystä lajin parissa. Jotta sääntömuutoksesta ei aiheudu tälle kaudelle enempää haittaa mahdollisesti ulkomailla pelaaville joukkueille, ei liitto rajaa rampin käyttöä vain Milleramppiin, vaan myös PSP-rampin käyttö on mahdollista.

SPBL:lle on ilmoittautunut kaudelle 2015 tuomarihalukkaita sen verran, että tehtävään sopivat henkilöt on voitu valita tuomareiksi.

SPBL:n lisenssit kaudelle 2015

SPBL:n lisenssit kaudelle 2015 ovat tulleet myyntiin, ja oman lisenssisi voit ostaa VALO:n sivuilta tämän linkin kautta:
https://lisenssi.sportti.fi/index.php?lid=20335.

Lisenssien saaminen myyntiin kaudelle 2015 viivästyi johtuen liiton ja VALO:n välisistä sopimusasioiden selvittelyistä (johtuen SLU:n muuttumisesta VALO:n).

Liitto muistuttaa kaikkia pelaajia (ja tietysti muitakin alan harrastajia) hankkimaan lisenssin, SPBL:n sarjoissa pelaaville pelaajille lisenssi on pakollinen. Huomioithan C-lisenssiä ostaessasi, että sinulla on voimassa oleva URHEILUVAKUUTUS, joka kattaa myös KILPAURHEILUN parin sekä vakuutusyhtiöltäsi vielä erikseen, että PAINTBALL on laji, joka kuuluu oman vakuutuksesi piiriin (vakuutusyhtiöiden välillä on eroja). Lisätietoja asiasta liiton lisenssit osiosta: http://www.spbl.org/index.php?option=com_content&view=article&id=212&Itemid=74.

Pelaajien lisenssit tullaan tarkistamaan jokaisen kierroksen osalta (puutteelliset dokumentit/ei kuittia = ei lisenssiä). Liitto tulee lisäksi valvomaan ja tarkastamaan pelipullojen leimat ja kunnon turnausviikonloppuisin, joten muistakaapas tarkistella leimojen päiväykset pelipulloistanne.

Tärkeimmät NXL-säännöt ja turnauspäivämäärät

PbNation on haastatellut PSP:n korvaavan NXL:n johtajajaa Tom Colea, joka antoi haastattelussa aika hyvän kuvan siitä millainen NXL tulee olemaan ainakin ensimmäisellä kaudella. Suurin muutos entisen PSP:n ja NXL:n välillä tulee olemaan se, että pitkään käytössä olleista RaceTo-formaateista luovutaan ja käyttöön otetaan kiinteä peliaika. Peliaika vaihtelee sarjatasojen välillä.

NXL-sarjassa tullaan käyttämään PSP:stä tuttuja syndejä kentällä, joten kuluja ainakaan tälle kaudelle ei tule kentän omistajilla. Laitavalmennusta sarjassa ei tullla sallimaan. Tulimoodina tullaan käyttämään ns. Millennium-modea eli 10,5 palloa sekunnissa ja kolmen ensimmäisen laukauksen tulee olla puoliautomaattisia.

Peliformaatti tulee olemaan viiden ylimmän sarjatason osalta seuraavanlaisia:

 • Professional: 18 minuutin peliaika 7 armopisteen säännöllä.
 • Semi-Pro (1. divisioona) ja 2. divisioona: 15 minuutin peliaika 5 armopisteen säännöllä.
 • 3. ja 4. divisioona: 12 minuutin peliaika 4 armopisteen säännöllä.

Alkusarjoissa jokaisella tasolla pelataan neljä ottelua. Armopistesääntö toimii siten, että peli päättyy, jos joukkueiden piste-ero kasvaa liian suureksi.

Tälle kaudelle NXL:ssä pelataan kolme turnausta, joista ensimmäinen pelataan North Ridgevillessä Ohiossa. Kahden viimeisen turnauksen paikkakuntia ei olla vielä julkaistu.

 • 5.-7.6.2015 – NXL Great Lakes Open, Ohio
 • 7.-9.8.2015 – NXL Mid-Atlantic Open
 • 15.-18.2015 – NXL Paintball World Cup

Lisätietoja sarjasta löytyy myös NXL:n kotisivuilta.

Bob Long kertoo mielipiteensä PSP vaatimuksista valmistajille

Bob Long kertoo Youtube-videolla 35 vuoden kokemuksella paintball-bisneksestä mitä mieltä hän on PSP:n uusista sääntömuutoksista. Kaikista suurin uudistus on se, että valmistajien tulisi maksaa siitä, että joukkueet voivat käyttää heidän tuotteittaan turnauksissa. Tämä ei huhupuheiden mukaan tarkoita pelkästään kuulia tai merkkaimia vaan ulottuisi lähes kaikkiin varusteisiin. Videolla Bob Long kertoo, että heidän tuotteiden saaminen PSP-pelikentille maksaisi 65 tuhatta dollaria eivätkä he tule sitä maksamaan vaan käyttävät rahansa mielummin tuotekehitykseen, josta hyötyy kaikki pelaajat eivätkä vain pro-tiimit.

SPBL-kierrosten paikkakunnat selvillä

Suomen paintball-liitto on julkaissut kauden 2015 kierrosten paikkakunnat. Uutena paikkakuntana on Vierumäen Suomen urheiluopisto, missä pelataan toinen kierros 11.-12.7. Käytössä tulee olemaan PSP:n divisioonasäännöt, johon on päädytty yhdessä sarjaa tuomaroivien tuomareiden kanssa. Kierroksilla käytettävien kenttien layoutit ilmoitetaan ennakkoon liiton sivuilla.

 1. kierros 13.-14.6. Kirkkonummi
 2. kierros 11.-12.7. Vierumäki (Suomen urheiluopisto)
 3. kierros 1.-2.8. Piikkiö
 4. kierros 5.-6.9. Pori

Suomen paintball-liitto etsii edelleen tuomareita kesän kierroksille. Tuomaroinnista kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä liiton puheenjohtaja Kai Siltalaan osoitteeseen kai . siltala [at] elisanet . fi.

PSP-sääntöihin rajuja muutoksia kaudelle 2015

PSP ilmoitti tulevan kauden sääntömuutoksista ja moni voisi luulla, että kyseessä on #throwbackthursday-läppä vaan näin ei ole. Pro Champions ja Pro Challangers -sarjoihin tulee suuria muutoksia. Kahden ylemmän sarjatason pelaajien tulee käyttää valmistajien alkuperäisiä boardeja merkkaimissaan ja niiden tulee olla säädetty puoliautomaattimoodiin. Tämän lisäksi Champions- ja Challangers-sarjatasoilla tullaan kieltämään laitavalmennus eikä yleiskökään saa ohjata pelaajien liikkeitä.

Edellä mainittujen sääntömuutoksien lisäksi Pro Champions ja Pro Challangers -sarjojen kenttien layoutit julkaistaan vasta turnausviikonloppuna torstaina. Tämä kenttä tulee olemaan aina seuraavalla kierroksella alempien sarjatasojen kenttälayout.

Uudet muutokset saattavat nuorempia pelaajia ihmetyttää, mutta vanhemmille pelaajille tämä on paluuta vanhaan.

« Older posts

© 2024 Splatweb

Theme by Anders NorenUp ↑